În România primesc ajutor social, din străinătate iau salarii de mii de euro

Data publicării:
NEREGULI AJUTOARE

De trei luni, nicio familie din comuna Ţibana nu mai primeşte ajutoare sociale. Asta după ce un control al Curţii de Conturi a arătat că un sfert dintre cei 230 de beneficiari au încălcat regulile privind obţinerea venitului minim garantat, în valoare de 160 de lei. Este si cazul familiei Florescu. Cei doi soţi muncesc în Germania si îşi ridică o vilă. Au si un tractor in curte. Cu toate astea, n-au renunţat la ajutorul de la stat.

Ancuţa Florescu, beneficiară: "eu, aşa este, nu am declarat tractorul ăsta. Nu l-am declarat, îl am şi nu l-am declarat că e a lui soacră-mea, tot am zis lasă că vii să-l treci şi n-a mai venit. Dacă stăm pe baza ajutorului, păi, din ajutor faci casa asta? Nu. Dacă nu te duci să munceşti şi stai pe baza ajutorului, tot rău e."

Nici vecinii ei nu mai primesc ajutor social. Capul familiei şi-a găsit de lucru, însă nu a anunţat autorităţile.

"A fost plecat pe la fermă, normal că acasă se poate trăi numai cu ajutorul?" spune soţia.

Oamenii trebuie să dea acum înapoi la stat banii încasaţi ilegal.

"Se adună sume foarte mari de multe ori. Avem cazuri care au şi 3.000 de lei de recuperat," explică Gheorghe Rotaru, primarul comunei Ţibana.

Si nu este singura situatie din judeţ. În comuna Popricani aceleaşi nereguli. Familia Lingurariu a încasat alocaţiile pentru copii, deşi aceştia nu mai mergeau la şcoală. Acum, oamenii dau vina pe birocraţie.

Aurel Lingurariu, asistat social: "Nu am dus niște adeverințe acolo, la Iași, n-am știut, și din cauza asta."

Sanda Daniela Lingurariu, asistat social: "nu știam, credeam că până la 18 ani băiatul e în întreținerea mea, nu am știu."

Neregulile au ieşit la iveală după ce, la începutul acestui an, s-a desfăşurat un control al Curţii de Conturi la toate categoriile de asistaţi sociali. Ilegalităţile au fost confirmate apoi şi de verificările făcute de Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Iaşi.

"Prejudiciul estimat de Curtea de Conturi ca fiind suspiciune a fost aproximativ 190.000 de lei la vmg, 89.000 de lei la alocaţia de susţinere a familiei, la alocaţia de stat pentru copii 8.907 lei," a declarat Costel Grojdea, directorul AJPIS Iaşi.

Persoanele descoperite că au înşelat statul au la dispoziţie 180 de zile să returneze banii. În caz contrar, vor fi executaţi silit de Fisc.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri