Întoarcere în timp. Obiecte din secolul trecut, expuse la Muzeul Unirii

Data publicării:
EXPOZITIE FEMEI MUZEUL UNIRII

La Belle Époque este perioada în care istoricii spun că a fost marcat apogeul lumii culturale și artistice în Europa. Sub nostalgia vremurilor în care valorile predominante în societate erau educația și bunul simț, a apărut ideea realizării expoziției Cucoane, coafuri și smacuri.

"Într-o lume în care nu întotdeauna, aşa cum poate ne-am dori noi să fie mersul lumii, am zis să ne întoarcem un pic înapoi, în perioada în care domnea frumosul, domnea armonia, domnea prietenia," a explicat Aurica Ichim, muzeograf.

Sorin Iftimi, istoric: "Este o perioadă care s-a manifestat şi la noi din plin. Iaşi, Bucureşti şi marile oraşe ale ţării au cunoscut farmecul perioadei respective, cu toaletele, atelajele, cu petrecerile vremii, cu marile baluri şi alte asemenea lucruri care făceau frumuseţea vieţii de zi cu zi."

Organizatorii acestui eveniment propun o privire asupra culiselor din viaţa cotidiană a nobilimii de altă dată. Printre frumoasele obiecte se numără și lucruri provenite de la des­cen­denții actorului Matei Millo, o casetă de voiaj care a aparținut familiei Suțu sau o trusă pentru machiajul acto­rilor.

"Este remarcabilă o mică masă metalică pentru fumat. Pentru această îndeletnicire care nu a fost exclusă din saloanele vremii. Nu se punea problema, ca astăzi, să facem locuri speciale pentru fumători. Era foarte cool sau foarte şic să te îndeletniceşti cu aşa ceva," a explicat Sorin Iftimi, istoric.

Erau tutunuri deosebite, parfumate, aduse cu corăbii, cu un întreg parfum de poveşti în spate. Fotografiile din acea perioadă le înfățișează pe doamne extrem de graţioase, atente la fiecare detaliu şi gest.

Aurica Ichim, muzeograf: "e o expoziţie care e plină de viaţă, e o expoziţie la care vin şi se simt bine. E o expoziţie care te duce cu gândul înapoi, dar, totodată dintre cei care vin aici îşi doresc această linişte ca şi fetele şi doamnele să revină la feminitatea de altă dată, să simţim ca atunci în sălile de bal, să vedem toalete frumoase, împodobite, flori, dantele, bijuterii, lăsând în urmă acel suav miros de parfum."

Expoziția poate fi vizitată până pe 2 aprilie, la Muzeul Unirii din Iași.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri