Învaţă în România, dar vor munci în străinătate. Peste două sute de candidaţi s-au înscris la Şcoala Postliceală Sanitară ca să fie asistenţi în statele UE

Data publicării:
INSCRIERI POSTLICEALA

Codrin Borş este unul dintre cei peste 200 de candidaţi care s-au înscris deja pe cele 112 locuri la asistenţi medicali generalişti. Deşi avea şanse să intre la facultate, având media 8 la bacalureat, tânărul este decis să urmeze Şcoala Postliceală Sanitară. Recunoaşte că este motivat de salariile din spitalele de peste hotare. Vrea să lucreze într-o unitate din Anglia şi a calculat deja cât ar putea să câştige.

"12,5 lire pe oră, adică să spunem că 7 zile pe săptămână ori 8 ore pe zi ajungem undeva la suma de 3.000 de lire pe lună. Eu nu sunt un patriot, nu îmi place România, pur şi simplu îmi fac şcoala în România, am plecat."

Tot cu gândul la oportunităţile pe care le vor avea în străinătate au venit şi tinerii care deja urmează o facultate. Unii vor continua studiile superioare în paralel, alţii renunţă la facultate în favoarea postlicealei. Iuliana a făcut un an la Matematică, dar s-a retras şi acum a venit cu dosarul de înscriere la Postliceală. Motivul: şansele mult mai mari de angajare.

"Am văzut şi pe site că sunt locuri disponibile în străinătate, salariul este mult mai bun, condiţiile sunt de zeci de ori mai bune decât aici. Tinerii au nevoie de bani, mai ales dacă părinţii nu au cum să-i ajute şi nu se pot descurca cu ce este în România este foarte bine să plece, să îşi strângă cât au nevoie şi apoi să se întoarcă dacă vor," spune tânăra.

Pe cele 112 locuri la buget s-au înscris până acum peste 200 de candidaţi. Conducerea şcolii postliceale se aşteaptă ca anul acesta să aibă o concurenţă şi de şase candidaţi pe loc. Profesorii sunt conştienţi că mulţi dintre absolvenţii pe care statul român îi susţine financiar nu vor munci în ţară.

Edmond Ciumaşu, directorul Şcolii Postliceale Sanitare de Stat Iaşi: "din estimările pe care le avem noi, circa 50% dintre candidaţi aleg să lucreze în ţări ale Uniunii Europene şi chiar în ţări extracomunitare. Unii dintre ei păşesc pragul şcolii în anul întâi chiar cu acest gând, e opţiunea lor."

Tinerii înscrişi la specializarea de asistent medical generalist vor susţine examen pe 3 august. Pe lângă cele 112 locuri la buget, candidaţii mai au la dispoziţie şi 300 de locuri la taxă. Plata pentru un an de studiu se ridică la 2.300 de lei, bani ce pot fi achitaţi în patru rate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri