Învăţământ în condiţii grele. Clădirea Liceului Pedagogic, în stare avansată de degradare

Data publicării:
SALA LICEU PEDAGOGIC

Liceul Pedagogic "Vasile Lupu" Iaşi este una dintre instituţiile emblematice ale Iaşului. Clădirea care adăposteşte unitatea de învăţământ este, însă, într-o stare avansată de degradare pentru c mai bine de 40 de ani nu s-au făcut reparaţii capitale.

"Există infiltraţii la etaj. Sunt clase în care, atunci când plouă, trebuie să se găsească un recipient pentru colectarea apei de ploaie. Este un mare pericol atât pentru elevi, cât şi pentru corpul profesoral faptul că ne desfăşurăm activitatea în acestă şcoală şi oricând suntem expuşi unui risc seismic major," a spus Mariana Purţuc, directorul adjunct al Liceului Pedagogic "Vasile Lupu" Iaşi.

"Amfiteatrul nostru este dărâmat. Plafonul a căzut în urma cutremurului recent şi nu avem unde să ne desfăşurăm serbările, să repetăm pentru cor sau să desfăşurăm anumite activităţi extraşcolare," spune o elevă.

Câteva reparaţii au fost făcute în urmă cu zece ani, însă lucrările au fost abandonate din lipsă de fonduri.

"Pardoseala e ciment crăpat, tot, sărit bucăţi din ciment, vestiarele foarte vechi, din placaj," explică administratorul.

"Este foarte frig, în special iarna. Trebuie să stăm cu păturile în geam," povesteşte o elevă.

Pentru reabilitarea întregului complex educaţional, s-au făcut zeci de memorii către Primărie. Singurii bani alocaţi au fost însă 12.000 de lei, insuficienţi pentru reabilitarea complexului.

"Consolidarea clădirii este o urgenţă majoră. Au fost începute lucrări, dar sumele au fost insuficiente," Camelia Gavrilă, şefa Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi

"Un proiect care costă destul de mult, cel puţin din evaluările făcute de proiectanţi, peste 19 milioane de euro. Şi sperăm să îl aducem în finanţare europeană," a spus Mihai Chirica, viceprimarul municipiului Iaşi.

Chiar şi în astfel de condiţii, elevii de la liceul pedagogic mai au de aşteptat cel puţin doi ani până când vor putea învăţa în săli de clasă decente, fără infiltraţii şi umezeală.



Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri