La cel mai mare spital din Moldova mai este nevoie de 200 de medici și 400 de asistente

Data publicării:
LIPSA PERSONAL

Alina Apopei este asistentă la Clinica întâi Chirurgie a Spitalului Sfântul Spiridon din Iaşi. După 28 de ani de muncă, primeşte un salariu ce depăşeşte cu puţin 1.500 de lei. Pentru că multe dintre colegele ei au plecat în străinătate sau la clinici private, acum este nevoită să aibă în grijă de trei ori mai mulţi pacienţi decât ar fi normal. 

"Nu poţi acorda asistenţă la 20 de bolnavi, o singură asistentă şi un singur medic de gardă într-o clinică," povesteşte asistenta.

"O tură de noapte care înseamnă o asistentă pe un etaj, deci ea răspunde de tot ce se întâmplă pe un etaj care are în medie 30-35 de paturi. Deci se munceşte pentru 2-3 oameni pe acelaşi salariu," a adăugat şi Viorica Ulianov, asistentă şefă Clinica I Chirurgie.

De suferit din cauza deficitului de personal au şi bolnavii: "Ai nevoie de o perfuzie, cum am fost aici mai multe la rând cu perfuziile, pui la 6 perfuziile."

Din vara acestui an, conducerea spitalului a cerut în nenumărate rânduri la Ministerul Sănătăţii deblocarea posturilor. Au promisiunea că o sută de persoane vor fi angajate. Insuficiente, spun medicii.

Diana Cimpoeşu, purtătorul de cuvânt al Spitalului ''Sfântul Spiridon'' Iaşi: "Probabil vor fi persoane tinere care au nevoie de o perioadă de învăţare şi asta e un lucru important, abia după un an poţi să consideri că un asistent nou angajat devine o piesă de bază. E nevoie de concursuri mai multe astfel încât să angajăm medici, câteva zeci de medici ar mai trebui angajaţi şi poate mai mult de 200 de asistenţi."

Spitalul Sfântul Spiridon din Iaşi are 1.200 de paturi şi anual aici sunt trataţi peste 40 de mii de pacienţi, aceasta fiind unitatea cu cea mai mare adresabilitate din Moldova.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri