Laborator modern la IML Iaşi. Noua aparatură permite compararea genetică a rămăşitelor osoase

Data publicării:
ANALIZE LABORATOR-1

Specialiştii de la Institutul de Medicină Legală din Iaşi vor putea face lumină şi în cele mai dificile cazuri. Au acum la dispoziţie apartură care le permite compararea genetică a rămăşitelor osoase.

"Spre deosebire de extracţia obişnuită a ADN-ului, aici avem nevoie de o prelucrare anterioară a fragmentului osos care se taie la nişte dimensiuni mai mici. Fragmentul, după aceea, trebuie făcut pulbere, pulberea se demineralizează şi urmează după aceea extracţia obişnuită," a explicat Irina Streba, şef Laborator Genetică IML Iaşi.

Compararea genetică a rămăşiţelor osoase se impune în 20 la sută din cazurile pe care le au de desluşit anchetatorii ieşeni.

Irina Streba, şef Laborator Genetică IML Iaşi: "Cazurile la care se lucrează pe os sunt cazuri mai dificile şi metoda este mult mai laboriasă şi se referă la schelete. Deci, unde nu avem alte ţesuturi umane din care am putea extrage ADN-ul, este cazul ori a unor gropi comune, ori a unor decedaţi în pădure sau care şi-au urmat procesul natural şi au ajuns la stadiul de schelet, ori în cazuri de catastrofe."

Aceste determinări se fac într-un laborator modern, dotat cu aparatură de ultimă generaţie, în valoare de peste 250.000 de euro. Investiţia s-a făcut din fondurile proprii ale Institutului de Medicină Legală Iaşi.

"Amprenta genetică are probabilitate de peste 99,9%, ajută toate cazurile cu probleme incerte, paternitate, biocriminalistică, identificarea petelor şi aşa mai departe. Se lucrează cu material extrem de degradat şi deci se poate identifica la distanţă mare de timp-persoană şi aşa mai departe," a spus Diana Bulgaru, directorul Institutului de Medicină Legală Iaşi.

Examinarea rămăşiţelor osoase costă 1.800 de lei. Tot în cadrul laboratorului IML se fac şi testele de paternitate. Acestea costă 3.600 de lei şi sunt plătite de cei care le solicită.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri