Localnicii din Răcăciuni se vor muta în containere aduse de autorităţi

Data publicării:
sinistrati racaciuni

Însoţiţi de jandarmi şi pompieri, localnicii abia au avut puterea să împacheteze puţinele lucruri care le-au mai rămas.

"A rămas o amintire tristă şi poza o mai avem, restul dispar toate. Nu se poate intra acolo, vedem ce se întâmplă, scoatem restul, apoi dăm cu buldozerul, taluzăm şi zicem că n-a mai fost casă aici," povestesc oamenii. 

Sinistraţii împachetează tot ce pot. Unii au luat până şi tiglele de pe casă, iar alţii caută prin curte mâncarea pentru animale.

Amneza Feer, localnică: "scoatem porumbul din coşer ca să ne mutăm, de salvat am mai salvat, haine, şofoniere ce s-a putut, dezastru, provizoriu am găsit o casă unde am depozitat totul, nu se ştie."

Dezastrul s-a produs după ce dealul din apropierea caselor s-a rupt în două. Autorităţile locale încearcă să găsească o explicaţie pentru acest fenomen, în condiţiile în care în zonă nu s-a mai întâmplat ca pământul să plece la vale.

"Uitaţi-vă ce este în jur, efectiv s-a rupt un deal în două, culmea este că s-a despărţit, a rămas platoul din mijloc, s-a prăbuşit şi s-a descărcat către sat. Este un dezastru, nu s-a mai întâlnit şi nici nu am mai avut asemenea accidente naturale în zonă," spune Lucian Cheţa, primar comuna Răcăciuni.

Iar zona este în continuare periculoasă pentru cetăţeni. Aproape 700 de oameni nu au curent electric, iar drumul care traversează comuna este impracticabil pe o distanţă de doi kilometri.

Cpt. Andrei Grecu, purtătorul de cuvânt ISU Bacău: "în momentul de faţă s-a constatat că alunecarea a mai încetinit din ritmul alert din care pornise din seara de luni, însă riscul există în continuare."

Sunt şanse mici ca oamenii să fie despăgubiţi pentru pierderile lor şi asta pentru că cele 21 de case afectate de alunecările de teren nu au asigurare. În zonă vor fi aduse mai multe containere în care oamenii să se poată muta provizoriu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri