Localnicii unei comune din Iaşi, pedepsiţi la lipsa de servicii medicale după ce unicul doctor din zonă le-a impus o taxă ilegală

Data publicării:
dosar cu retete medicale

Taxa activării cardului de sănătate este ilegală. Aşa a decis Casa de Asigurări de Sănătate, în urma cercetărilor. Din acest motiv, medicul de familie din comuna Heleşteni, Magdalena Ibănescu a fost sancţionat.

"Una dintre sancţiuni a fost cea de reziliere în urma constatării anumitor fapte şi anume încasarea de sume de bani pentru activarea cardurilor de sănătate a pacienţilor acestui medic," a spus Robert Dâncă, preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Iaşi.

Din comună, două mii de oameni sunt înscrişi la acest medic, fiind şi singurul din localitate. Rămaşi fără el, nu le rămâne decât să caute soluţii în alte comune sau să aştepte revenirea doctorului. Acest lucru, însă îi nemulţumeşte:

"Ne mutăm la alt medic, dacă nu. Trebuie să plătesc maşină când am probleme cu copilul. Are un an şi nouă luni. Nu trebuie să plătesc maşină să mă ducă la Ruginoasa, la Paşcani?"

"- Cum faceţi? Mergeţi la alt medic? - Nu mă duc, nu pot. Unde să mă pot duce eu? De acum vine iarna, să o iau pe jos să mă duc prin zăpadă, pe unde să mă duc?"

"Pentru zece lei umblă lumea asta aiurea."

"Ce am să fac? Nu ştiu. Ştiu medicamentele pe care trebuie să le iau şi le iau înainte."

"Au venit cetăţenii la mine. Li s-a spus de către asistente că nu se eliberează nimic, nici măcar o foaie albă deoarece doamna doctor este în medical. Cel mai apropiat medic este la Ruginoasa. Din centrul de comună cinci kilometri, iar din ultimul sat cătun, undeva la nouă kilometri. Va fi foarte greu," a spus Constantin Hîra, primarul comunei Heleşteni, judeţul Iaşi.

Pentru înscrierea la un alt medic, oamenii trebuie să solicite de la cabinetul unde e înscris copie după foaia de observaţie. De cele mai multe ori aceasta este trimisă prin poştă cu confirmare primire.

Anca Deleanu, preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei filiala Iaşi: "La doctorul la care ajunge face dovada asigurării sale, face dovada identităţii sale prin copie după cardul de identitate şi înmânează fişa respectivă, făcând o cerere de transfer de la un medic la altul. Este fără niciun fel de costuri, ci numai un cost de timp."

Medicul a cărui contract a fost suspendat nu a vrut să comenteze situaţia, însă în urmă cu două luni susţinea că legea este de partea lui şi că, în cazul în care va ajunge în situaţia aceasta, va acţiona în instanţă Casa de Asigurări de Sănătate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri