Lucrările de restaurare de la Mănăstirea Golia, la final. Investiţia a fost de peste 25 de milioane de lei, fonduri europene

Data publicării:
manastirea golia-1

"A prevăzut restaurarea picturii interioare murale cât şi a picturii pe lemn, iconostat. Au însumat aceste lucrări deci 2.490 de metri pătraţi pictură frescă şi 190 de metri pătraţi pictură pe lemn. Lucrările au fost derulate pe parcursul a 27 de luni, s-a lucrat intens, au fost echipe extinse pentur că suprafaţa fiind foarte mare a necesitat un efort deosebit," a explicat Georgiana Niculescu, manager de proiect.

Lucrările la mănăstire au început în anul 2000 cu restaurarea clădirilor. Autorităţile care erau la vremea respectivă spun că şi-au văzut un vis împlinit.

Lucian Flaişer, iniţiator proiect, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Iaşi: "a fost un drum greu, în 15 ani de abia s-au făcut 2 etape, dar baza de la care am pornit a fost solidă, a fost o reuşităpentur toţi factorii care au contribuit la acest proiect şi ca atare iată astăzi avem marea bucurie să spunem că la Iaşi avem un obiectiv, o mănăstire de mare valoare istorică şi care este reabilitată, este dată generaţiilor viitoare."

Proiectul a fost coordonat de Consiliul Judeţean Iaşi.

"Putem spune acum că suntem toţi foarte bucuroşi şi în acelaşi timp de ce să nu o spunem şi mândri că am redat în circuitul turistic, în circuitul cultural şi cel bisericesc, putem spune un obiectiv reabilitat şi de o deosebită frumuseţe şi valoare artistică," a declarat Victorel Lupu, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi.

Proiectul are o valoare de peste 25 de milioane de lei, fonduri europene.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri