Maşinile viitorului au fost prezentate studenţilor din Iaşi

Data publicării:
schema masina-1

Studenții de la Facultatea de Inginerie Electrică au lăsat laboratoarele goale și au ieșit să vadă pe viu cele mai noi tehnologii din domeniul automotive. De departe, punctul de atracţie a fost maşina electrică, pentru care au lucrat foşti colegi de-ai lor.

”Pentru această mașină elecrică am lucrat la câteva funcționalități, cum ar fi motorul electric și managementul bateriei. Este un produs care a apărut pentru prima dată în piața românească de la acest producător,” a spus Octav Pintilie, manager echipă software.

Sunt sute de ingineri care, de câţiva ani, dezvoltă la Iași astfel de produse inovative. Unele sisteme sunt deja funcţionale, iar altele sunt încă ţinute secret. În cadrul aceluiași eveniment a fost prezentat și o componentă auto, care anunță o adevărată revoluție în ce priveşte sistemul de frânare. Produsul va permite maşinii să oprească singură în cazul în care detectează pietoni.

Marius Adam, manager proiect: ”este ultima inovaţie în domeniul sistemelor de frânare. Este un sistem 3 în 1, one box design system, capabil să înlocuiască banala servopompă de frână, modului de ABS şi să elimine complet pompa de vacuum. Un sistem mai uşor, până la 4 kilograme, reuşim să reducem efortul de integrare a acestui sistem pe maşină şi în acelaşi timp reducem consumul de combustibil şi al emisiilor de bioxid de carbon.”

Compania a venit cu patru maşini de test şi a explicat studenţilor cum funcţionează şi ce au făcut specialiştii din Iaşi pentru ele.

"Este foarte interesantă maşina electrică. Chiar mai rar, eu nu prea am văzut maşini electrice, chiar dacă au apărut de ceva timp pe piaţă nu prea am văzut pe aici pe la noi," a spus un student. 

Demonstrația i-a convins pe tineri să ia serios în calcul o carieră în domeniul construcțiilor de mașini:

"Contează foarte mult, pentru că la facultate laboratoarele sunt uşor demodate şi învechite şi contează foarte mult să vezi ceva mai nou, care se foloseşte acum. - Şi aplici pentru firmă? - Da, o să încerc, cine ştie, poate în viitorul apropiat, de ce nu?"

"E un plus care încurajează studentul să lucreze. Să vă spun sincer este domeniul care îmi place şi mie," au spus tinerii.

Firma are în prezent peste 1.000 de angajaţi la Iaşi, aici fiind cel mai mare centru de cercetare şi dezvoltare din România după cel din Timişoara. De câţiva ani încoace, compania face angajări în mod constant, în special absolvenţi de studii tehnice.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri