Măsura civilizaţiei: În Iaşi sunt doar trei toalete publice

Data publicării:
SIMBOL WC

În municipiul Iași există doar trei toalete publice funcționale, iar asta înseamna că fiecare dintre ele deserveşte câte o sută de mii de locuitori. În plus, toate sunt situate în centru şi deschise doar ziua, după ora 9:00.

"Aici, de exemplu, nu este nimic, ar trebuie să facă ceva, e lumea asta care circulă pe stradă și nu au unde să se ducă să își facă necesitățile."

"Chiar simt nevoia câteodată și trebuie să intru neapărat la o cofetărie sau la un restaurant, că nu avem unde."

"Singura soluție e la un magazin, la o farmacie sau un local ceva și cu plata de rigoare, bineînțeles."

"Care sunt sunt foarte prost puse sau foarte prost întreținute, sunt murdare, jegoase, nici nu-ți mai vine să te duci la baie , îți vine să te duci după un copac, că e mai curat," sunt de părere localnicii. 

Ultima investiție în acest domeniu a fost făcută în 2008 când Primăria a plătit 300 de mii de lei pentru deschiderea unei toalete publice subterane, de 80 de metri pătrați, în zona Copou. Pentru proiectele ulterioare nu s-au mai găsit bani in bugetul local.

Sebastian Buraga, purtătorul de cuvânt al Primăriei Iași: "avem un plan pentru reabilitare pentru o toaletă în zona Târgu Cucu, fosta toaletă din zona Podu Roș, care în acest moment nu este funcțională, dar folosim toalete ecologice și bineînțeles toaleta din zona Policlinicii."

O toaletă publică ar urma să fie construită totuşi anul acesta, cu fonduri comunitare. Primăria a accesat un program european de reabilitare a mănăstirii Golia, iar în cadrul proiectului de 25 de milioane de lei se va amenaja și o toaletă în preajma lăcașului de cult. La acest capitol cel mai bine din ţară stă Sibiul, fostă capitală culturală europeană, unde există câte o toaletă publică la 37.500 de locuitori.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri