Medicii școlari, pe cale de dispariție. La Vaslui, sunt trei medici la câteva mii de elevi

Data publicării:
COPERTA FARA MEDICI VS 2

În urmă cu zece ani, aproape că nu exista şcoală sau liceu în care să nu fie cel puţin un medic şi o asistentă. Astăzi, singurii care mai trec pragul cabinetelor medicale din şcoli sunt asistenţii, trimişi de cei 3 medici rămaşi în sistem. Acest cadru medical răspunde de viaţa a peste 1500 de copii când este de serviciu.

“Volumul de muncă este mare, încercăm să facem faţă. Ne deplasăm în şcoli pentru examene de bilanţ, pentru vaccinări şi copiii când au o problemă de sănătate vin şi se adresează la cabinet,” spune Despina Panainte, asistent medical.

Scăderea dramatică a numărului de doctori a început în 2009, când medicii şcolari au trecut în subordinea consiliilor locale. Automat, salariul a scăzut. Un doctor cu experienţă câştigă la final de lună cel mult 1400 lei.

„Se încearcă oricum la nivel de municipiu şi la nivel de judeţ atragerea de medici specialişti către Vaslui prin identificarea posibilităţii creării unor apartamente de serviciu pentru aceştia astfel încât specialităţile medicale deficitare în momentul de faţă să poată fi acoperite în timp cu rezidenţi şi, eventual, specialişti,” spune Geanina Tofan, purtătorul de cuvânt al Primăriei Vaslui.

Pentru că nu are cine să le acorde primul ajutor, sunt tot mai dese cazurile în care elevii din Vaslui sunt ţinuţi în bănci deşi au dureri insuportabile.

“Și mie mi s-a întâmplat să îmi rup piciorul la ora de sport în clasa a doua și nu am putut pleca de la ore și mi s-a umflat piciorul și a fost foarte grav după,“ povestește o elevă.

“La noi în clasă a fost un caz când o fetiță s-a lovit și o durea foarte tare burta iar salvarea a ajuns foarte greu și a avut dureri destul de mari,“ spune o altă elevă.

“La licee, în ultimul timp datorita consumului de etnobotanice au aparut diferite situatii si se putea rezolva, se putea interveni rapid daca erau cadre medicale si in primul rind cabinet scolar in fiecare liceu,” a declarat Doru Bălan, inspector general adjunct ISJ Vaslui.

Situaţia se va agrava şi mai mult pentru că cei trei medici şcolari mai au câţiva ani până la pensie. Necesarul de personal la nivelul întregului judeţ este de 30 de medici.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri