Metodă unică de diagnostic. La Iași a fost identificat primul caz de predispoziție genetică la cancer

Data publicării:
ONCOGENETICA

Primul diagnostic de predispoziţie ereditară la cancer a fost pus de specialiştii de la Departamentul de Oncogenetică din Iaşi, după opt luni de cercetare. Au pornit de la o simplă analiză de sânge și au descoperit că persoana testată are o genă ereditară care duce la apariţia cancerului mamar. Asta înseamnă risc major ca și rudele ei să dezvolte aceeași boală.

"În cazul celor la care găsim această predispoziţie, stabilim şi monitorizăm soarta celorlalte persoane din familie care, încă o dată subliniez, nu este obligatoriu să facă cancer. Au o probabilitate şi tocmai acest lucru facem noi prin acest grup pluridisciplinar, le acordăm într-un fel mai multă atenţie," a explicat Doina Azoicăi, şef Departament de Oncogenetică Iaşi.

Specialiștii de la Iași pot depista genele ereditare care duc la apariția a trei tipuri de cancer: mamar, ovarian și colorectal. Cei care vor să beneficieze de aceste testări trebuie să dovedească cu documente medicale că mai multe persoane din familie, pe linie maternă sau paternă, au suferit de cancer.Depistarea precoce a bolii prin aceste teste moleculare mărește considerabil șansele de vindecare ale pacienților prin tratamente preventive sau prin chirurgie profilactică. 

"Pentru cancerul mamar, dacă se face mastectomie, scade riscul cam cu 90 la sută, pentru ovarectomie, riscul scade ceva mai puţin, în jur de 70-80 la sută, dar poate fi considerată în acest sens şi o intervenţie curativă pentru că riscul este foarte mare de a face boala," a explicat Mihai Marinca, oncolog.

Analizele moleculare efectuate la Departamentul de Oncogenetică din Iași costă 3.000 de euro, însă primele o sută de testări sunt gratuite pentru pacienți, fiind suportate din bugetul Universității de Medicină și Farmacie din Iași. Psihologii consideră că și în cazul unui pacient depistat pozitiv aflarea cauzei care a dus la apariţia cancerului poate fi o ușurare.

"Se gândeşte că da, rudele mele, copiii mei vor putea detecta această boală măcar într-un stadiu mai incipient sau poate boala nu se va mai declanşa. Este un rezultat cu care putem face foarte mulţi sunt pacienţi care vin, află rezultatul, rezultatul este unul negativ, anxietatea totuşi generată de boală nu-l face să se simtă confortabil," spune Roxana Postolică, psiholog.

De la deschiderea Centrului de Oncogenetica din Iași, în urmă cu un an, s-au prelevat analize de la 30 de persoane care au cazuri de cancer în familie şi care aşteaptă acum răspunsul medicilor. Universitatea de Medicină şi Farmacie speră ca pe viitor și Ministerului Sănătăţii să finanţeze măcar o parte din costuri.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri