Micii pianişti din Iaşi, premiaţi la Roma. Munca lor nu este răsplătită decât cu medalii

Data publicării:
PIANISTA

Sofia Sălăjan participă din clasa a doua în fiecare an la concursuri de pian. În ultimii doi ani, a ocupat locul I la Olimpiada Națională de Pian, iar din 2010 a cucerit juriile din străinătate. Săptămâna aceasta s-a întors din Roma, de la o competiție care poartă numele marelui pianist român Dinu Lipatti, tot cu premiul întâi. Pentru asta a muncit pe brânci alături de profesoara Roxana Ota, iar părinții fac eforturi imense pentru a-i asigura participarea la concursurile din afară. Însă, banii nu le ajung chiar pentru toate competiţiile.

"Chiar anul acesta am fi vrut să mergem la Râmnicu Vâlcea, dar am renunțat la acesta în favoarea celui de la Roma pentru că nu ne permiteam să mergem la ambele. Facem o selecție și cheltuielilor și renunțăm la multe dintre ele ca să putem să o ajutăm, să o susținem," a spus Daniela Sălăjan, mama pianistei. 

Roxana Ota, profesor de pian: "bursa aceea probabil că ajunge pentru un caiet de muzică pe săptămână este o sumă infimă din câte știu de la părinți."

Până la 15 ani, viaţa a învăţat-o că doar prin muncă şi sacrificiu poţi ajunge o stea pe marile scene ale lumii.

"Vacanțele constau în concursurile internaționale la care participarea și pregătirea sunt pe primul loc. Și renunțăm la alte
luxuri pe care oamenii obișnuiți și le permit. Această bursă este mai mult teoretică, este vreo 20 și ceva de lei pe
lună, dar din păcate nu acoperă nici cea mai mică cheltuială pentru a merge la un concurs internațional," povesteşte Sofia Sălăjan, pianistă.

Şi nu este singura care a reuşit să ajungă la performanţe greu de atins. Alături de ea la concursurile internaţionale mai participă şi alţi 3 copii, cu vârste cuprinse între 8 şi 11 ani. Toţi reuşesc să cucerească audienţa prin acordurile muzicale de excepţie. Pentru toţi copilăria este un concept străin, iar orele de studiu în faţa clapelor albe şi negre reprezintă o joacă.

Roxana Ota, profesor de pian: "O dată muncesc cu mine, aici, la școală, și apoi studiul individual contează foarte mult. Acești copii ajung chiar și la 8 anișori pot să ajungă și la 3-4 ore de studiu pe zi. Dacă e să ne gândim că în acest timp alți copii se joacă la tablete sau, știu eu, sunt în spatele blocului bătând minga, ei stau și lucrează."

Bugetul alocat de municipalitate pentru bursele de merit şi sociale este de 600 de mii de lei, pe an.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri