Mii de pacienți iau infecții din spitale. Medicii evită să vorbească despre riscul de infecţie pentru că se tem de sancţiuni

Data publicării:
SPITAL VASLUI HOL

În statisticile realizate pe baza raportărilor făcute de spitale, incidenţa infecţiilor nosocomiale nu depăşeşte 3 la sută. Sunt însă voci care spun că adevărul este altul şi că medicii preferă să-l ascundă.

”Pentru că sunt puşi la zid. Eu de fiecare dată când am declarat că există infecţii în secţiile de terapie intensivă neonatală am fost arătată cu degetul. Germeni în orice spital există, cine spune că n-are germeni în spital, acela minte şi dacă nu-ţi recunoşti aceste lucruri, nici nu ai cum să faci profilaxie,” explică prof. Maria Stamatin, directorul medical al Maternităţii ''Cuza Vodă'' Iaşi.

Infecţiile transmise în spitale sunt produse în general de stafilococul auriu, bacilul piocianic şi bacteria clostridium difficile.Aceasta din urmă provoacă şi cazurile de îmbolnăvire cele mai frecvente.

”Măcar câte 4 pe zi sunt infecţii cu Clostridium. Din toate spitalele din municipiul Iaşi atunci când este depistată infecţia cu Clostridium este automat un protocol prin care pacientul respectiv este adus la noi în spital,” a spus Mihnea Hurmuzache, medic infecţionist.

La spitalul Sfântul Spiridon din Iaşi, cel mai mare din Moldova, 800 de pacienţi înternaţi în ultimele 9 luni au fost diagnosticaţi cu infecţii.

Sanda Mihaela Prelipcean, director medical la Spitalul ''Sfântul Spiridon'' Iaşi: ”în urma unui tratament, în urma unui şoc, o operaţie poate să fie un şoc pentru organism şi chiar este un şoc pentur organism. În urma anesteziei pot apărea aceste infecţii.”

Deşi infecţiile intraspitaliceşti sunt o problemă, studenţii la medicină nu se înghesuie să se specializeze ca epidemiologi.

”Motivele sunt numeroase începând de la salarizarea pe care o primește un specialist epidemiolog, până la posibilitatea angajării și disponibilității locurilor de muncă. Suntem propriile noastre victime pentru că au existat în decursul timpului discordanțe între nevoia de specialiști în epidemiologie și posibilitățile efectiv de încadrare și de încurajare a tinerilor să urmeze această specialitate,” spune prof. Doina Azoicăi, decanul Facultăţii de Medicină Generală.

În cazul copiilor şi bătrânilor, infecţiile spitaliceşti pot provoca decesul. În Iaşi, cea mai gravă situaţie s-a înregistrat la maternitatea Cuza Vodă în 2001 când au murit 6 bebeluşi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri