Monument istoric, în paragină. Biserica din comuna Ilişeşti a ajuns o ruină

Data publicării:
biserica in paragina

Cu toate că e pe lista monumentelor istorice, Biserica din comuna suceveană Ilișești a ajuns o ruină care se poate prăbuşi în orice moment.

"Este un monument extraordinar în toată zona, el a fost lăsat în paragină, nu sunt bani și tot au fost promisiuni."

"Am văzut treptat, an de an, cum se deteriorează această construcție. Cum se vede, este o pată neagră pentru această zonă bogată în mănăstiri, în biserici și, mai ales, la trecere aici, este chiar în centrul Bucovinei," spun locuitorii din zonă.

Biserica din Ilişeşti este unică la est de Carpați pentru că două turle gemene, sub același acoperiș, iar intrarea în altar a fost pictată de Epaminonda Bucevschi. Chiar şi aşa, ultimele lucrări de consolidare s-au făcut la sfârșitul secolului trecut de către austrieci. Banii au mers în altă parte.

În vreme ce 100 de biserici monument istoric din județul Suceava așteaptă finanțare pentru a fi reabilitate în municipiul reședință de județ, autoritățile au găsit bani pentru finanțarea celei mai mari catedrale creștin ortodose construită în România după 1989.

Specialiștii de la Direcția de Cultură spun că de vină pentru acest dezastru sunt autoritățile locale, dar și conducerea parohiei din Ilișești.

Viorel Blănaru, consilier la Direcția de Cultură Suceava: "încet, încet, fisurile se vor lărgi, fracturile actuale vor deveni foarte periculoase iar cândva biserica are toate șansele să se prăbușescă."

Lipsa banilor este scuza factorilor locali care ar vrea să facă treabă, dar nu-și permit.

"Ar fi trebuit în jur de 25 de miliarde vechi, ceea ce presupune un buget al Ilișeștiului pe 6-7 ani deci în imposibilitatea de a face ceva din bani proprii," a explicat Florin Avăsiloaie, primarul comunei Ilișești.

Marius Hulpui, preot în parohia Ilișești: "am încercat șia am vorbit cu consilierii pentru a putea face un proiect european, toate sunt anevoioase."

Iar bani de la Ministerul Culturii și Cultelor nu vor veni prea curând pentru că finanțarea a scăzut drastic în ultimii ani.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri