Muzeul Apelor din Fălticeni, atracție pentru mii de turiști

Data publicării:
muzeul apelor

Înfiinţat cu un secol în urmă, muzeul Apelor din Fălticeni s-a dezvoltat treptat, până a ajuns o instituţie unică în țară, prin diversitatea abordărilor. Plimbându-ne dintr-o sală în alta, descoperim viaţa din adâncul apelor dulci, dar şi din mări şi oceane. Şi, nu în ultimul rând, descoperim şi legăturile străvechi ale omului cu lumea apelor.

”Vizitarea muzeului începe cu sala uneltelor vechi de pescuit, unelte prohibite din zona de șes, de deal, de munte, și puteți vedea leasa, vâsla, sacul de fund, barca din lemn foarte veche, este lucrată dintr-un singur trunchi de salcie roșie, prin cioplire și ardere”, a precizat Maria Crăciun, muzeograf.

Incursiunea continuă cu două săli care cuprind peste 700 de exponate aduse de Mihai Băcescu din expedițiile sale pe mările și oceanele lumii.

”Puteți vedea aici rechini batoizi, rechini ce stau pe fundul mării, pisica și vulpea de mare, pisica de mare, ea poate să ajungă la 1500 de kilograme. Din Marea Neagră puteți vedea foarte multe scoici, stridii, midii, melci rapana, apoi scorpie de mare, zărgan din Oceanul Atlantic, coralii, castraveți de mare, sepia și calmarul din neamul cafalopodelor”, a mai spus muzeograful.

În fața vitrinei care cuprinde curiozități din Oceanul Atlantic poposesc îndelung vizitatorii: ”Aici, copiii pot vedea pești balon sau arici, pești ce înghit aer sau apă și pești zburători. Acești pești au o codiță mobilă, o învârt ca o elice, fac saltul deasupra mării, salturi de zeci de metri înălțime, sute de metri în lungime, deseori ajung pe vapoare, carnea lor se mănâncă, se spune că ar fi foarte gustoasă”.

Sala acvariilor este punctul de atracție maxim din muzeul Apelor. Aici tronează un trofeu de morun, lung de trei metri, adus de la muzeul din Tulcea.

”13 bazine, 7 cu pești indigeni din zona noastră, din iazul Fălticenilor, și aici o să vedeți crap, caras, știucă, ten, roșioară, iar pe partea opusă pești exotici, pești din toate mările și oceanele lumii, carasul auriu, cel mai vechi pește de acvariu, numit și voalul miresei, apoi o să vedeți ciclozoma, labeo, tetrazona, xif, gupi, pangasius”, a precizat muzeograful Maria Crăciun.

Un alt exponat de mare valoare cu care se laudă Muzeul Apelor de aici, din Fălticeni, este globul pământesc. Acesta este unic în Europa pentru că redă la scară exactă atât relieful de pe uscat cât și relieful subacvatic. Globul, cu o greutate de 300 de kilograme, a fost conceput şi contruit de profesorul Neculai Isaic în cinci ani și jumătate, iar apoi a fost donat instituției de cultură.

Muzeul Apelor este completat cu lucrări științifice de specialitate, reprezentări ale secțiilor vechiului muzeu: istorie, etnografie, arheologie sau numismatică dar și cu un compartiment al dioramelor unde sunt expuse nouă ecosisteme.

”Fac ore de geografie, ore de biologie, avem colaborări cu toate școlile din oraș, vin profesorii de biologie și susțin orele aici și noi colaborăm cu dumnealor, contribuim și noi cu cunoștințele noastre, este un muzeu foarte interesant, cu profil acvativ, inedit pentru zona noastră, se aplică partea teoretică aici la noi, apoi se combină cu partea practică, sunt multe lucruri pe care le învață copiii, nu le văd decât în manuale, celenterate, spongieri”, a spus Clementina Bucovineanu, conservator la Muzeul Apelor Fălticeni.

Vizitatorii muzeului sunt fascinaţi de tot ceea ce le iese în cale, la fiecare pas.

„Toate sunt deosebite și sunt în cadrul și în mediul lor natural și cred că asta-i fascinează pe copii în mod deosebit”, a spus un vizitator.

”Foarte interesant având în vedere că venim petru prima dată în Fălticeni și na, avem în vizită un băiețel și ni s-a părut totul interesant”, a spus un alt vizitator.

”Mie mi-a plăcut globul pământesc, barca, peștii și broasca țestoasă și vulpea”, a spus un copil care a vizitat muzeul.

”Mi-au plăcut multe, vin aici de când eram mica, mi-a plăcut cel mai mult vulpea, mi-au plăcut scoicile”, a spus un alt copil.

Taxa de intrare la Muzeul Apelor din Fălticeni este de șase lei pentru adulți, excepție fac grupurile mai mari de 12 persoane. Elevii și studenții plătesc trei lei pentru un bilet, iar familiile cu mulți copii primesc reducere. Anual, peste 10.000 de turiști trec pragul Muzeului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri