Născut fără imunitate. Singura salvare a unui copil de 2 ani este un transplant de celule stem

Data publicării:
COPUL DE MANA IN SPITAL

Francesco, un băieţel de doi ani, s-a născut cu neutropenie, o afecţiune întâlnită o dată la două sute de mii de naşteri. Asta înseamnă că nu are imunitate şi este predispus la infecţii. Mama, o tânără de 22 de ani, l-a născut în Italia, iar la câteva luni s-a întors cu el în ţară. A primit diagnosticul de la medicii ieşeni când copilul avea doar şase luni iar de atunci stau împreună aproape numai în spital.

"Practic, imunitatea lui este zero. El captează orice microb. Copilul ăsta de la şase luni, aici a învăţat să meargă, aici a spus mama," povesteşte Elena Rusu, mama copilului.

Cu toate că medicii şi familia au încercat să-l ţină într-un mediu cât mai steril, copilul a făcut, până acum, de două ori septicemie şi numai în ultima lună, a fost operat de trei ori din cauza unor abcese.

Lucian Cernahoschi, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Copii "Sfânta Maria" Iaşi: "Practic, el stă aproape încontinuu sub antibiotice, antibiotice din ce în ce mai puternice care, desigur, îl afectează în timp."

"Din celulele de apărare care sunt normale undeva la 2.000 pe milimetru cub, el are zero. Practic, un asemenea copil este condamnat să fie dependent de antibiotice până în momentul în care se face cura completă a acestei imunodeficienţe primare, adică transplantul de celule stem alogeneice," a explicat prof. dr. Ingrid Miron, şeful Secţiei de Oncologie din cadrul Spitalului de Copii Iaşi.

Intervenţia salvatoare costă aproximativ o sută de mii de euro iar, în România există două centre unde se fac astfel de transplanturi: în Timişoara şi Bucureşti. Dar, cum copilul s-a născut în Italia, mama vrea să meargă tot acolo pentru intervenţie în speranţa că toate costurile operaţiei vor fi acoperite de statul italian.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri