Nemulţumiri la târgul de carte Librex de la Iaşi

Data publicării:
CARTI RAFTURI

 

150 de edituri din întreaga țară participă la cel mai mare târg de carte organizat la Iaşi şi ajuns la cea de-a 23-a ediție. La fiecare stand sunt oferte promoţionale, însă reprezentanţii editurilor atrag atenția că situaţia se va schimba odată cu introducerea timbrului literar.

Radu Botezatu, reprezentant editură: "Prețurile vor crește pe orizontală. Timbrul în sine, aplicarea lui, sunt operațiuni care cresc costul cărții. Nu spun că nu e normală, spun mai mult că e imorală, pentru că este ilogic să pui o taxă pe cultură."

"Este o taxă cumva ciudată. Clar, noi o blamăm și nu suntem de acord cu ea. Avem și semnal din partea cititorilor, pentru că, până la urmă, și cititorul este afectat, ar mări prețul cărții," a explicat Lucian Ferariu, reprezentant al altei edituri. 

Angelica Ionescu, reprezentant editură: "Acum, nu au fost mari discuții și controale pe această temă. Ne va afecta, iar indirect prețul se va mări și va găsi tot în buzunarul clientului final. La o carte de 75 de lei se va simți, la cea de 3 lei poate că nu se va simți, dar la 75 de lei se va simți."

Reprezentanții editurilor spun că nu au fost consultați cu privire la proiectul de lege care prevede introducerea timbrului literar în valoare de un leu şi încearcă să blocheze aplicarea lui prin strângerea de semnături.

"Acest timbru a ridicat multe întrebări, este subiectul de actualitate, și noi susținem și suntem de părere că aceste modificări nu vor aduce un plus pentru editori. O să susținem și noi acele semnături despre care toată lumea vorbește în acest moment," a spus Andrei Giurgia, reprezentant editură.

Împotriva proiectului se declară şi iubitorii de cărți.

"Mi se pare puțin cam mult pentru România pentru că deja cititorii, marea majoritate a celor care citesc nu-și vor permite această taxă."

"Nu e un lucru bun pentru cititori, pentru edituri. O să fie mai scumpe, deci noi o să plătim mai mult."

"Librăriile din Iași strâng semnături împotriva acestui proiect. Ai fi de acord să semnezi o astfel de petiție? Sigur, da, aș fi de acord, fiindcă consider că literatura este foarte importantă."

Târgul de cărți de la Iași se desfășoară în perioada 11- 15 martie, iar pe lângă edituri participă și companii distribuitoare de carte românească și străină, fundații și asociații culturale și galerii de artă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri