Nepregătiți pentru inundații. Lucrările la digurile din județul Neamț sunt abandonate

Data publicării:
DIGURI NEAMT

În localitatea Ion Creangă din județul Neamț, peste 500 de case au fost măturate de ape în 2008, după ce Siretul a atins cote alarmante. Oamenii nu și-au revenit nici acum după dezastru. 

„Siretul e aproape, aici la câțiva pași. - Dacă se umflă iar Siretul? - Am să mă urc în pod ce să fac, dar eu sunt operată sunt tăiată de aici până aici am 17 copci am osteoporoză dar eu mă pot sui în pod,” povestește Angela Patronu, localnică.

Iar pericolul inundațiilor persista pentru că digul care ar trebui să-i ferească pe oameni de necazuri nu a fost finalizat. Lucraările au demarat în 1998, dar au bătut pasul pe loc. S-au cheltuit 200 de mii de lei și nu a fost îndiguit nici măcar un kilometru.

„Datorită plantărilor în albia râului Siret, Siretul a fost obligat...face curba acolo, în loc să intre normal, drept, el face o curbă, și datorită erodării foarte puternice a malului stâng a scăzut nivelul solului. La o viitoare viitură, îi trebuie un metru și jumăte doi și viitura e de 6 metri înălțime. Își croiește drum și o ia prin sat,” explică Petrica Prichici, primarul comunei Ion Creangă.

Același lucru se întâmplă și în localitatea vecină, Gâdinți. Proiectul de indiguire demarat de Ministerul Mediului trenează încă din 2009. Deși lucrările au fost începute, nu s-a mai lucrat nimic pentru că nu sunt bani. Autoritățile locale ar avea nevoie de 80 de mii de lei.

„Dacă digul nu se va finaliza, eficiența lui își va spune cuvântul pentru că vom putea avea neșansa ca și în 2008 sau 2010, cele 110 familii să fie iar supuse inundațiilor,” explică Vasile Băbuță, primar comuna Gâdinți, județul Neamț.

Până vor primi bani pentru finalizarea lucrărilor de indiguire, primarii sunt obligați să țină cont de hărțile de hazard emise de Administrația Națională a Apelor Române în care sunt specificate zonele cu risc major de inundații. Iar acolo unde sunt probleme, edilii nu mai au voie sa emită autorizații de construire. 

„Ele sunt foarte importante pentru că ele deja au fost introduse în planurile de apărare împotriva inundațiilor, deci primarii și toate autoritățile administrativa trebuie să țină cont,” a spus Manuela Toma, șeful Compartimentului de Apărare împotriva inundațiilor.

„Măsurile trebuie luate și odată pentru totdeauna trebuie să intrăm în rânduială. Nu este joacă, trebuie să privim cu toata seriozitatea, fiindcă atunci când se emit aceste autorizații și vin nenorocirile tot în poarta lor, vin oamenii cu despăgubiri,” a explicat Culiță Tărâță, președintele Consiliul Județean Piatra Neamț.

Pentru consolidarea digurilor în zonele inundabile, județul Neamt ar avea nevoie de 50 de milioane de euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri