Noroc de distribuitorii de medicamente. Terapia specifică HIV va fi reluată chiar dacă Ministerul Sănătății nu a alocat fondurile necesare

Data publicării:
HIV carmen dorobat

Blocajul generat de Ministerul Sănătății, prin subfinanțarea programului privind terapia bolnavilor HIV, va dispărea în cursul zilei de miercuri, 18 iunie, este anunțul făcut de managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași, Carmen Dorobăț.

Conducerea unității medicale a reușit să convingă jumătate dintre distribuitorii de medicamente să accepte plata la 120 de zile, nu la 90 de zile cum era până acum. Cu ceilalți 3 distribuitori ne aflăm încă în discuții. Vă informăm pe această cale că am obținut și implicarea directă a factorilor de decizie din Ministerul Sănătății, personal a ministrului. Sperăm ca prin această conlucrare, până la sfârșitul acestei zile să putem realiza o comandă optimă, în condițiile păstrării rigorilor legii”, a precizat Carmen Dorobăț.

De la sfârșitul sătpămânii trecute, Spitalul de Boli Infecțioase a epuizat stocul de medicamente, astfel că o parte dintre pacienți și-au întrerupt schema de tratament. Este pentru a treia oară în acest an când bolnavii cu HIV din Iași rămân fără pastilele care îi țin în viață. Conducerea spitalului spune că s-a ajuns în această situație pentru că de la începutul anului, Ministerul Sănătății a alocat numai jumătate din bugetul necesar pentru tratament.

Reprezentanții ADV România au precizat că s-a ajuns în situația aberantă în care bolnavii cer sprijin pe rețelele de socializare de la rudele bolnavilor care au decedat, pentru a le dona medicamentele neutilizate. 

În evidența Spitalului de Boli Infecțioase sunt 1.400 de bolnavi care așteaptă rezolvarea situației.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri