O echipă de cercetători ieşeni lucrează la o aplicaţie pentru NATO

Data publicării:
proiect nato

O echipă formată din cinci informaticieni și matematicieni ieşeni lucrează la un software pentru NATO. Cu ajutorul programului, vor putea fi analizate gesturile, mișcările și sunetele înregistrate de camerele de luat vederi din zonele publice.

„În cazul în care apar situații deosebite, știu eu, într-o piață, explozia unei bombe sau cineva care trage cu arma în mod evident, modelul de deplasare al persoanelor care se deplasează în acea zonă devine cu totul altul”, explică dezvoltatorii.

Cercetătorii și-au împărțit sarcinile și se întâlnesc periodic pentru a dezbate stadiul proiectului și măsurile care pot fi luate pentru îmbunătățirea acestuia.

Software-ul are drept scop și monitorizarea rețelelor de socializare, în căutarea de cuvinte cheie care pot prevesti producerea unui dezastru.

„În perioada furtunilor de zăpadă din Statele Unite și, de asemenea, la atentatul cu bombă din Libia au apărut cu frecvență mai mare aceste cuvinte cheie. Se poate deduce faptul că aceste evenimente sunt semnalate foarte rapid prin intermediul rețelelor de socializare”, a explicat Silviu Bejenariu, cercetător științific.

Daniel Mătăsaru, lector în cadrul Universității Tehnice Gheorghe Asachi Iași: „Pot fi detectate rețele, grupuri, care au interese comune și care pot acționa în mod organizat”. 

Pentru proiectul la care lucrează din 2013, cercetătorii ieşeni au primit o finanţare de 250.000 de euro de la NATO.

„Reducerea, pe cât posibil, a numărului de victime și pagube materiale, acesta este ideea, contextul în care se fac cercetările”, a adăugat Vasile Apopei, cercetător științific.

Proiectul cercetătorilor ieşeni ar urma să fie gata peste doi ani.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri