Ochelarii care permit mişcarea cursorului doar cu ajutorul privirii, inventaţi la Iaşi

Data publicării:
ochelari imb 3

La sistemul ce permite mişcarea cursorului doar cu ajutorul privirii au lucrat vreme de 7 ani studenți de la Facultatea de Automatică şi Calculatoare din cadrul Universității Tehnice Gheorghe Asachi Iași. "Sistemul este format dintr-o pereche de ochelari video pe care este montat un webcam ce preia o imagine în infraroșu. Imaginea preluată este ulterior procesată pe calculator de către un algoritm de detecție ce identifică poziția pupilei. Corespunzător poziției pupilei se deplasează și cursorul pe ecran," a explicat Adrian Bulat, student în anul III la Facultatea de Automatică și Calculatoare.

Imediat ce sistemul este calibrat, operațiune ce nu durează mai mult de 10 secunde, pacientul paralizat poate folosi cu uşurinţă calculatorul: "Am mai făcut un browser care este optimizat pentru astfel de persoane - browser de internet. Putem deschide o pagină web și să ne informăm, să citim știri," a explicat Emil Condrea și el student în anul III la Facultatea de Automatică și Calculatoare..

Printre principalele funcţii pe care le poate folosi utilizatorul este să trimită mesaje de pe laptop către un telefon mobil: "Voi trimite o notificare unei asistente că am nevoie de exemplu de apă. Pe telefon va primi o notificare. La fel pot trimite și o notificare, cum ar fi MĂ SUFOC."

"Sistemul se bazează pe ideea selectării unor iconuri sau a unor caractere sau a unor imagini prin detecția voinței respectivei persoane," a explicat profesorul Vlad Cehan, de la Facultatea de Electronică și Telecomunicații Iași. Specialiștii de la Electronică au oferit consultanță pentru unele probleme tehnice legate de filtrarea semnalului. Proiectul în sine este o dezvoltare a cercetărilor întreprinse de dr. ing. Robert Lupu, în cadrul tezei sale de doctorat. Dezvoltarea și aducerea în forma actuală este rezultatul muncii studenților de la Facultatea de Automatică și Calculatoare.

Alex Luchici este unul dintre pacienţii care au testat deja sistemul. În urmă cu 8 ani, tânărul a suferit un accident în urma căruia a rămas paralizat de la gât în jos. A rămas impresionat de cum funcţionează invenţia: ”Este un mare avantaj pentru cei în situația mea. Putem lua oricând legătura cu prietenii și putem naviga pe internet, lucru aproape imposibil până acum.”

"Un mare avantaj al acestui sistem este că el este adaptabil în funcție de nevoile acestor pacienți. Am plecat de la aceste nevoi și am reușit să ajungem în această etapă. Evident că dorim să continuăm cercetările în această direcție dar totul depinde de finanțările care vor veni pe parcurs," a spus Radu Bozomitu, conferențiar în cadrul Facultății de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației.

Pentru a fi produs în masă şi implementat în unităţi mediale, este nevoie de un investitor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri