Operaţii amânate, din lipsă de sânge. Numărul donatorilor este la jumătate din necesar

Data publicării:
FIOLE SANGE

Elena Rusu a ajuns la spital cu fractură dublă la picior şi a aşteptat aproape o săptămână până să fie operată. Nu existau rezerve de sânge, absolut necesare în cazul unor intervenţii chirurgicale.

"Sânge nu este de unde aproviziona şi trebuie să aşteptăm să vină sânge ca să ne putem opera. Foarte greu că stăm în dureri, stăm şi e groaznică durerea," a spus Elena Rusu, pacientă.

Nu este singura situatie de acest fel, iar medicii spun că starea pacienţilor se înrăutăţeşte dacă nu fac operaţia la timp.

"În cazul unei amânări, de obicei la vârstnici bolile cronice pe care el le are se agravează în acest interval de timp. El trebuie operat repede, dacă se poate în 24-48 de ore, şi apoi imediat mobilizat. Dacă nu este operat va rămâne la pat şi toate bolile lui de bază se vor agrava," a spus Ovidiu Alexa, şeful Clinicii de Ortopedie.

Spre deosebire de alţi ani, numărul donatorilor nu a mai crescut în preajma Paştelui.

"Ne confruntăm cu o nouă criză de sânge ca urmare a faptului că numărul mediu al celor care reuşesc să doneze se încadrează undeva în jurul cifrei de 30-40 pe zi, bineînţeles cantitate total insuficientă. Din nou trebuie să ne adresăm tuturor acelor care doresc să salveze o viaţă şi să devină eroi necunoscuţi să se prezinte la noi pentru a face acest gest umanitar," a spus Lavinia Scripcaru, directorul Centrului de Transfuzii Sanguine Iaşi.

"E o faptă bună, acesta este scopul principal pentru care vin şi soţia la fel."

"Îmi doresc să ajut. - E prima dată când donaţi? - A doua oară. Am mai donat acum patru luni de zile. Atunci avea nevoie un prieten de familie şi am spus de ce să nu ajut şi alţi bolnavi," povestesc donatorii.

Persoanele care donează sânge primesc tichete de masă în valoare de 65 de lei, au gratuitate pe mijloacele de transport în comun şi beneficiază de liber de la serviciu în ziua donării.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri