Operele lui Sabin Bălaşa, în pericol. Picturile murale din Sala Paşilor Pierduţi au început să se degradeze

Data publicării:
PICTURI BALASA

Sala Pașilor Pierduți, a Universității "Alexandru Ioan Cuza" din Iași, este vizitată de persoane din toate colțurile țării. Picturile murale care atrag vizitatorii au fost făcute de Sabin Bălașa între 1968 și 1978.

"Am niște invitați de la Constanța și am vrut să le arăt și lor ceva interesant la Universitate. L-am cunoscut pe Sabin Bălașa când lucra la aceste opere. Avea o bancă, acolo, și când lua o pauză stătea la o țigară și contempla."

"Foarte frumoase, nu le-am mai văzut este pentru prima dată când venim aici."

Pe operele de artă încep să se vadă urmele de degradare. Pe unele porțiuni picturile au crăpat, iar pe altele infiltraţiile de apă au dus la igrasie.

"Aici în față, ca și în celelalte multe, avem un grup de tineri , ca o aspirație, știu eu, pentru viitor, și poate este una din cele mai tare afectate de o igrasie. În general, lucrările care au fost făcute pe zid, pe perete, au probleme din acestea de exfoliere a culorilor," a spus Constantin Tofan, critic de artă.

Starea de degradare a picturilor a fost observată de celebrul artist încă din 2002. Atunci, Sabin Bălașa și-a exprimat intenția de a le restaura, însă nu a mai reușit să ducă planul la bun sfârșit. Acesta a murit în 2008, într-un spital din Capitală.

Dumitru Oprea, fost rector UAIC Iași: "E o problemă foarte, foarte migăloasă și acolo dacă a fi apucat să valorificăm intenția lui Bălașa din anii 2000 și să facă el lucrarea asta, fiindcă e nevoie de o retratare a fiecărei porțiuni, fie și de un degețel."

Reprezentanții Universității spun că nu pot rezolva deocamdată situația. Și asta pentru că Sala Pașilor Pierduți nu poate fi restaurată fără o reabilitare a întregii clădiri.

"Pentru finalizarea întregului imobil este nevoie, încă este nevoie, de o sumă de aproximativ 30 de milioane de euro," a explicat Bogdan Eduard Pleșcan, director general administrativ la UAIC Iași.

Singura soluție identificată de autorități este accesarea unor fonduri europene. Conducerea Universității a depus deja un proiect și speră să obțină finanțare. Restaurarea celor 300 de metri pătrați de picturi murale ar dura aproximativ un an.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri