Sari la conținut

Pensii majorate pentru 10.000 de persoane din Iaşi

Trei persoane din Arad au reuşit să învingă un întreg sistem şi să aducă o veste bună pentru sute de mii de pensionari din ţară. Pensiile lor vor fi recalculate, după ce Curtea Constituţională a admis excepţia de neconstituţionalitate pentru două articole din actuala Lege a Pensiilor. Mai exact, curtea a stabilit că indicele de corecție în baza căruia au fost calculate pensiile nu a fost stabilit în mod corect. Afectate sunt numai persoanele care s-au pensionat în 2011 şi 2012. În total, 10.300 de pensionari.

Întregul proces de recalculare va dura câteva luni şi va începe după ce decizia Curţii va fi publicată în Monitorul Oficial. Cel mai devreme, pensionarii îşi vor putea intra în drepturi la începutul anului viitor.

„În general cred că vor fi sume în plus pentru 2011 şi 2012. 30 - 40 de lei, depinde de valoarea pensiei. Una este să ai o pensie de 1.000 de lei şi una să ai o pensie de 350 de lei,” a declarat la emisiunea Recrutat în Iași Adriana Grecu, directorul Casei Judeţene de Pensii Iași.

Recalcularea se va face din oficiu şi nu este nevoie de o cerere depusă de beneficiari. Tot începând de anul viitor, Guvernul a anunţat că va indexa valoarea punctului de pensie cu 3,76 la sută, procent reprezentând inflaţia pe anul trecut. Vor face excepţia de la această majorare beneficiarii de pensii speciale.