Pericol pe drumuri, din cauza hoţilor. Sute de indicatoare auto şi borne kilometrice au dispărut

Data publicării:
FARA BORNE

Rețeaua de drumuri județene din Iași are 1035 de kilometri, iar pe majoritatea drumurilor bornele kilometrice au dispărut. Hoţii le-au distrus sau le-au furat cu totul pentru fierul forjat din interior. Una dintre cele mai grave situaţii este în localitatea Lungani.

Pe o distanţă de 20 de kilometri nu am întâlnit nici o bornă kilometrică. Aşa că, dacă vreţi să ajungeţi în zonă trebuie să vă bazati fie pe GPS, fie pe indicaţiile localnicilor.

Într-o singură noapte, tot la Lungani s-au furat şi 38 de indicatoare auto. Fenomenul este îngrijorător, spun autorităţile, pentru că măreşte riscul de accidente rutiere.

"Vreau să vă spun că s-au constat mai multe accidente rutiere, de exemplu aici, la urcare în pantă, în pădure la Lungani, lipsind semnele de circulație au intrat cu viteză și s-au dus mașinile în șanț," a explicat Gheorghe Pricopie, primarul comunei Lungani.

"Fierul? Îl duc la Podu Iloaie, la Târgu, din el trăiește. - Sunt centre de colectare a fierului vechi acolo? - Da, da."

"- Ce fac cu fierul ăsta vechi? - Ce fac, îl vinde și ia bani pe el, altceva ce poate să facă?! - Din cauza sărăciei fură? - Păi, da, din ce cauză, din cauza sărăciei, că nu are ce să pună pe masă," cred localnicii. 

"Există o plângere privind furtul unor indicatoare rutiere, furt comis în cursul lunii decembrie. Este întocmit dosar penal în acest caz și se fac cercetări pentru a se clarifica situație, pentru identificarea celor care au sustras aceste bunuri," a declarat comisar-şef Mădălin Țăranu, purtător de cuvânt la IPJ Iași.

Înlocuirea bornelor kilometrice cade în sarcina Direcţiei Judeţene de Drumuri.

"Analizăm variante, cum să le facem, având în vedere furturile care sunt în tot județul Iași la parazăpezi, la borne kilometrice, și așa mai departe, la tot ce conține materiale din fier sau aliaje feroase dispar," a explicat Daniel Minciună, șeful DJDP Iași.

"Măcar să fie cât de cât băgate în pământ, altceva nu ai ce să faci, indiferent, dacă se face borna din fier sau din lemn, tot va dispărea," consideră localnicii. 

"- Din ce material credeți că ar trebuie să fie făcute? - Din beton, din ceva care să nu se primească la fier vechi." 

O bornă costă între 270 și 300 de lei, în funcție de material, astfel că ar fi necesară o investiție de până la 240 de mii de lei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri