Pierderi pentru agricultori. Din cauza prețurilor mici, producătorii lasă varza în câmp

Data publicării:
VARZA PE CAMP

Legumicultorii din Iași se plâng că, anul acesta, sunt nevoiți să arunce jumătate din producţia de varză. Vânzările merg prost, așa că mulți producători nici măcar nu se mai chinuie să culeagă legumele de pe câmp.

“Ca să plantăm un fir de varză dăm un leu și acum o vindem cu 70 de bani. Nu ne mai iese treaba ca să mai câștigăm și noi, să punem motorină sau să punem și alte lucruri,” se plânge Gheorghe Moise, producător.

“Aruncăm, că multă se strică, uitați cum stă în lăzi, se strică , o aruncăm pe la tomberoane, stă și pe aici stricată în lăzi, asta este,” a adăugat Maria Barsi, tot producător.

Specialiștii spun că acest lucru nu s-ar fi întâmplat dacă legumicultorii s-ar fi sfătuit între ei înainte de a decide ce vor cultiva.

“Aproape în fiecare an ne confruntăm cu anumite dezechilibre în ceea ce privește anumite produse. Ei sunt producători consacrați numai că vor să practice agricultura pe suprafețele lor fără să ia legătura cu ceilalți producători. Dacă ei ar fi înscriși într-o asociație și dacă ar fi membri activi în aceste asociații profesionale, ar culege informații,” a explicat Neculai Olariu, șeful Direcției pentru Agricultura și Dezvoltare Rurală.

Ca să facă parte dintr-o asociație, legumicultorii trebuie să plătească anual o cotizație cuprinsă între 100 și 150 de lei. În schimbul banilor, ei primesc consultanță și sunt puși în legătură cu marile lanțuri de magazine sau alți potențiali clienți.

“Probleme cu vânzarea mărfii mai puțin sunt în asociația noastră, deoarece noi știm ceea ce producem, unde desfacem și unde putem vinde marfa respectivă, fără a avea surplusuri de marfă,” a spus Eusefnie Feodorov, directorul unei asociații de legumicultori.

Cu toate acestea, cumpărătorii spun că altul ar fi motivul pentru care vânzările merg prost: şi anume că legumicultorii au crescut prețurile:

“Anul trecut era 0,50 de bani, anul ăsta este 0,60 , ba chiar 0,70, prețul a crescut, salariul a rămas pe loc.”

În schimb, legumicultorii s-au confruntat cu probleme asemănătoare și acum doi ani, când au avut supraproducţie de conopidă. Iar în urmă cu trei ani sute de kilograme de ceapă au fost aruncate la gunoi tot din cauză că micii întreprinzători au cultivat legume după bunul plac.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri