Pierderi pentru agricultorii ieşeni. Seceta a distrus culturile de pe zeci de mii de hectare

Data publicării:
CAMP SECETA SV

În comuna Holboca pe culturile cultivate cu soia, seceta a pârjolit tot. Fermerii se plâng că au investit zeci de mii de lei în semințe și nu îi mai pot recupera. Singurul ajutor ar putea veni de la Guvern, sub forma unor reduceri de taxe și impozite.

"Ajutorul, dacă va fi așa, să ne salveze de la acest impozit pe venit agricol, este minimal. Până la urmă e bun și ală, dar nu rezolvă nimic cu treaba asta," explică Mihail Bărbulescu, fermier.

Dumitru Matei, fermier: "din cauza secetei excesive, grâul e la jumătate față de anul trecut, floarea s-o vedea, nu se știe ce este, iar porumbul mai prost ca floarea. Eu, dacă nu aș avea utilaje, m-aș lăsa de agricultură."

Fermierii din localitate au pierderi importante la toate culturile și riscă să nu fie despăgubiți, pentru că nu au niciun tip de asigurare agricolă. Iar asta pentru că niciun asigurator nu încheie polițe de asigurare împotriva secetei. În plus, se plâng agricultorii, atunci când și-au făcut asigurări împotriva grindinei, ori nu au fost despăgubiți, ori au primit banii târziu.

"Anul ăsta, pe raza comunei Holboca, nu există niciun fermier care să fie asigurat , deci nu sunt asigurați, toți au mers pe premiza că o să fie un an bun , o să fie precipitații cât de cât la momentul oportun," a spus şi Ceciliu Ioniță de la Compartimentul Agricol al Primăriei Holboca.

În localitatea Românești, în schimb, ce nu a ars seceta, a distrus grindina. Cele 480 hectare de teren ale unui localnic, de exemplu, au fost distruse după grindina care a căzut săptămâna trecută.

Constantin Amarie, fermier: "era o speranţă să se mai facă ceva dacă nu bătea grindina asta. Asigurare nu am. - De ce nu v-ați făcut? - Sunt vreo 7-8 ani de când am cumpărat semință cu plata la recoltare și cât au fost de calamitate culturile nu am primit niciodată nimic."

Autorităţile fac bilanţuri pentru a le trimite la Guvern, în speranţa unor ajutoare.

"Conform raportării Direcţiei pentru Agricultură a judeţului Iaşi avem 20.493 de hectare calamitate la nivelul judeţului. Acestea au fost datorită celor doi factori: seceta şi grindina. Vom face o analiză şi vom transmite Guvernului României pentru a se lua măsurile legale," a declarat Bogdan Abălaşi, subprefect.

În Iași se cultivă, în principal, grâu, porumb, floarea soarelui și soia, iar totalul suprafețelor cultivate este de 250 de mii de hectare. Autorităţile cer ca județul să fie declarat zonă calamitată, pentru a mai recupera ceva din pagubă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri