Premiere medicale în chirurgie cardiovasculară, prezentate la Iași

Data publicării:
COPERTA CONGRES CARDIO

Medicul Lucian Lozonschi, specialist de origine ieșeană stabilit în Statele Unite ale Americii, a prezentat in avanpremieră la Congresul de Chirurgie Cardiovasculara metoda revoluționară pe care o va folosi pentru o operație pe inimă. Intervenția va avea loc luna viitoare, în Germania și presupune implantare unei valve mitrale la un pacient de 83 de ani. Valva de 8 milimetri va fi comprimată într-un cateter.

”Unicitatea acestei valve este că este pusă în mijlocul inimii și ea poate să funcționeze normal și dificultatea tehnică, inginerească, este de a face o valvă care să poată suporta contracțiile ciclice ale inimii de sute de milioane de ori, cât bate în timpul unei vieți. Valva la care lucrez eu sper să fie singura și prima care să fie aprobată mondial pentru o implantare în pacienți,” explică medicul Lucian Lozonschi.

Participanții la Congresul de Chirurgie Cardiovasculară de la Iași au avut ocazia să-și perfecționeze cunoștințele și din experiența profesorului Dan Vasilii din Moscova, lider mondial în domeniul malformațiilor congenitale vasculare.

”Mai multe oprații decât facem noi la Institutul din Moscova nu face nimeni. În fiecare an aproximativ 150 de bolnavi din țara noastră vin și din țări străine,” a spus medicul cardiolog.

Prezent la acest eveniment este și părintele chirurgiei cardiovasculare românești, Ioan Pop de Popa.

”Pe 6 octombrie împlinim 40 de ani de când am înfiinţat Centrul Naţional de Boli Cardiovasculare Fundeni-Bucureşti care astăzi împreună cu celelalte centre din ţară fac cinste medicinei româneşti,” a spus specialistul.

Medicii din capitala Moldovei au fost extrem de apreciați specialiștii de de renume din străinătate. Prezentările chirurgilor ieșeni au demonstrat că și la noi se fac intervenții complexe, iar pacienții sunt tratați la fel ca în țări mult mai dezvoltate decât România.

”Chirurgia cardiovasculară ieșeană este umăr la umăr cu chirurgia europeană și chiar cu chirurgia mondială a colegilor din Japonia și a colegilor din alte țări,” explică Grigore Tinică, managerul Institutului de Boli Cardiovasculare Iaşi.

Congresul de Chirurgie Cardiovasculară se încheie duminică, 21 septembrie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri