Primăria Iaşi face un nou împrumut, de 7 milioane de euro

Data publicării:
trafic iasi semafoare

Primăria Iași a primit în 2013 undă verde pentru un proiect de 20 de milioane de euro, care ar fi trebuit să fluidizeze traficul din Iași, un oraș mare, pe locul patru ca suprafață în România. Până acum, s-a realizat 80 la sută din lucrări, dar anul acesta Uniunea Europeană a constatat că au existat condiții restrictive la licitația pentru atribuirea lucrării și refuză să mai deconteze aproape 5 milioane de euro.

Din cauza problemor financiare, proiectul s-a împotmolit. Iar în cazul în care nu se încheie până la sfârșitul anului, Uniunea Europeană nu va mai deconta niciun ban. Oricum, finanțarea este acum sistată din cauza unor verificări pe care procurorii anticorupție le fac încă din vară.

"Dacă ne oprim acum dăm toți banii înapoi, aproape 20 de milioane de euro. Trebuie să-l continuăm, să-l finalizăm, să-l recepționăm și să-l punem, bineînțeles, în folosul ieșenilor," a declarat Mihai Chirica, primarul interimar al municipiului Iași.

Și pentru că în bugetul pe acest an nu sunt bani pentru continuarea proiectului, singura soluție este ca Primăria să ia un împrumut de la Ministerul Finanțelor. 7 milioane de euro ar trebui să asigure plata unor lucrări efectuate până acum, astfel încât constructorul să finalizeze proiectul. De voie, de nevoie, majoritatea consilierii locali au votat acest împrumut care presupune creșterea gradului de îndatorare al orașului de la 16 la 22 la sută, în condițiile în care limita maximă permisă este de 30 la sută.

"Am votat împotriva proiectului prin care Primăria Iași mai împrumută o sumă de bani de la Ministerul Finanțelor, pentru că ar fi practic, în acest mandat, cel de-al treilea împrumut de la Ministerul Finanțelor," a spus Anca Preda, consilier local independent.

Marius Dangă, consilier local PNL: "vine să acopere niște greșeli pe care executivul le-a făcut și este prima dată când se vine în plen cu asta și eu bănuiesc că se va mai veni. Discuția care se ridică este cât vor putea ieșenii să suporte greșelile pe care executivul le face în implementarea proiectelor europene."

"E legal, e corect, e moral să mergi mai departe cu finanțarea unui proiect care este blocat cu niște analize, niște cercetări. Poate exista riscul de a valida un proiect care la un moment dat să fie suspus la și mai drastice corecții," a spus şi Camelia Gavrilă, consilier local PSD.

Ieșenii vor să circule mai bine, dar nu sunt de acord cu împrumutul pe care Primăria vrea să-l acceseze. Banii vor fi returnați în 15 ani, dar cum primăria mai are și alte împrumuturi, în valoare de 100 de milioane de euro, bugetele pentru investiții pentru mulți ani de acum încolo vor fi afectate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri