Primarul Gheorghe Nichita a fost suspendat din funcţie

Data publicării:
NICHITA AGAIN-1

Redăm mai jos în întregime comunicatul emis de Prefectura Iaşi: 

"La data de 22 mai 2015, în termenul legal prevăzut de art. 71 din Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001, a fost emis Ordinul Prefectului judeţului Iaşi privind constatarea suspendării de drept a exercitării mandatului de primar al Municipiului Iaşi de către domnul Gheorghe Nichita, pe durata existenţei măsurii preventive a arestului la domiciliu.

Grupul de lucru constituit la nivelul Instituţiei Prefectului judeţului Iaşi, analizând documentele comunicate de către instanţă (Curtea de Apel Bucureşti) precum şi prevederile legale aplicabile, a constatat că, în comunicarea adresată instituţiei prefectului, instanţa de judecată a înţeles să indice în mod expres aplicarea art. 71 din Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001, articol care reglementează suspendarea de drept a mandatului de primar.

Pe de altă parte, având în vedere faptul că Instituţia Prefectului judeţului Iaşi a adoptat deja o conduită, în cazul similar al Preşedintelui Consiliului Judeţean Iaşi, cu privire la modul de interpretare a dispoziţiilor legale, prin corelare cu prevederile art. 22 din Legea nr 355/2013, această practică trebuie aplicată uniform pe viitor. Prin urmare, în orice altă situaţie în care o instanţă va dispune măsura preventivă a arestului la domiciliu pentru un ales local din judeţul Iaşi, se va înţelege că
aceasta este asimilată măsurii arestului preventiv, ca şi efecte administrative, chiar şi în situaţia în care instanţa nu indică în mod explicit acest lucru în hotărâre sau în comunicare.

Având în vedere situaţia excepţională apărută prin suspendarea mandatului primarului Municipiului Iaşi, în vederea apărării interesului public general al locuitorilor municipiului, respectiv al ordinii de drept, Instituţia Prefectului a dispus comunicarea de îndată a Ordinului privind constatarea suspendării către Secretarul Municipiului Iaşi, recomandând convocarea plenului Consiliului Local, preferabil chiar în următoarea zi lucrătoare, pentru luarea măsurilor organizatorice prevăzute de art.
72 alin (1) şi (2) din Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001:
- desemnarea, prin votul secret al majorităţii consilierilor locali în funcţie, a viceprimarului care va exercita temporar atribuţiile primarului municipiului Iaşi
- delegarea, prin hotărâre, a unui consilier local care va exercita, tot temporar, atribuţiile viceprimarului desemnat mai sus."

Subiectul a fost discutat la jurnalul principal al Digi24 Iaşi, de la ora 18:00, împreună cu Toni Hriţac, redactor şef al publicaţiei Ziarul de Iaşi. Vedeţi mai jos discuţia completă: 

CITIŢI ŞI: 

Scrisoare pentru ieşeni. Aflat în arest la domiciliu, primarul Gheorghe Nichita a cerut scuze alegătorilor

Fosta iubită a lui Gheorghe Nichita face primele dezvăluiri: M-a ameninţat că mă distruge. Mă lovea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri