Probe împotriva medicilor la maternitatea "Elena Doamna" din Iaşi. Surse IML: La internarea mamei în maternitate, bebelușul era mort

Data publicării:
adeverinta iml

Rezultatele IML dau peste cap toate afirmaţiile făcute de medicii de la Elena Doamna după începerea scandalului. Aceștia au declarat că monitorizarea gravidei ar fi fost făcută atât de asistenta de la sala de naștere, cât si de 3 medici de gardă. 

"Au fost făcute în timpul cât a stat în sala de naştere patru trasee de urmărire a stării mamei şi fătului, cardiotocografie, mai precis la ora 00:30, la 2:40, 4:50 şi 5:55," spunea Răzvan Socolov, directorul medical al Maternităţii ''Elena Doamna'' Iaşi, pe 12 septembrie. 

Discuţie reporter - Ioana Ciobanu, mama bebelușului: "- Cine a venit în cursul nopţii? - Nu ştiu exact să vă zic, nu e cazul să dăm nume. Să lăsăm totul să decurgă de la sine. - Dar era asistentă, infirmieră? - M-a văzut de şase ori asistenta, nu a stat în permanenţă lângă mine, asta să fie clar."

Medicii au mai spus că la şapte ore după ce gravida a intrat în travaliu, pulsul bebelusului ar fi scăzut brusc și că în acel moment s-a decis ca femeii să i se facă operatie de cezariana. Legistii au stabilit insa ca la momentul interventiei chirurgicale pruncul era mort de 24 de ore. Raportul necropsiei este o nouă lovitură pentru părinții bebelușului.

"Medicina Legală spune că era mort cu cel puţin 24 de ore înainte de cezariană. Mie mi s-au dat asigurări că era viu. Am făcut ecografie, monitorizări, copilul este viu. Nu aveţi nici cea mai mică problemă," a spus Constantin Ciobanu, tatăl bebelușului. 

"Institutul de Medicină Legală a efectuat acest raport în timp record pentru că au existat multe examenel complementare și a trebuit coroborarea tuturor datelor medicale cu cele anatomo patologice și necroptice macroscopice," a declarat Diana Bulgaru, directorul IML Iași. 

"Polițiștii continuă cercetările pentru a se stabili cu exactitate situația de fapt urmând ca la finalizarea acestora să se propună soluție legală prin Parchet," a spus Anca Vîjiac, purtătorul de cuvânt al IPJ Iași.

Raportul de la medicină legală dar şi plângerea formulată de părinţii copilului vor fi analizate de Direcţia de Sănătate Publică.

"Se va întruni comisia de malpraxis aici la Direcţia de Sănătate Publică şi asta pentru că la finalul săptămânii trecute familia a depus o sesizare, ceea ce înseamnă că mâine sau cel târziu poimâine vom avea date finale ale anchetei din punctul nostru de vedere," a declarat Marius Voicescu, purtătorul de cuvânt al DSP Iași.

Dupa concluziile legiştilor, Ministerul Sănătăţii pregăteşte primele măsuri administrative la maternitatea "Elena Doamna". Timp de o lună, unitatea medicală va fi obligată să dirijeze toate cazurile complexe către maternitatea "Cuza Vodă". În plus, medicii implicaţi în anchetă nu mai au voie să facă de gardă.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri