Profesorul universitar Tiberiu Brăilean a murit cu zile. DSP: Medicul de gardă este vinovat

Data publicării:
BRAILEAN ALB NEGRU

Direcţia de Sănătate Publică Iaşi a găsit un vinovat pentru moartea profesorului universitar Tiberiu Brăilean. După trei zile de anchetă, inspectorii DSP au ajuns la concluzia că medicul de gardă de la Spitalul Parhon este cel care a greşit.

Marius Voicescu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi: "A temporizat excesiv pacientul în Unitatea de Primire Urgenţe în încercarea de a pune un diagnostic cât mai precis. De asemenea, se poate spune că nu a respectat protocoalele şi procedurile interne ale spitalului Parhon ar fi trebuit desigur să apeleze la medicul primar sau la şeful clinicii pentru un diagnostic."

Pentru că medicul a întârziat cu diagnosticul, profesorul universitar Tiberiu Brăilean a stat şase ore fără să primească îngrijiri de specialitate. Din această cauză, starea de sănătate i s-a alterat şi a murit după câteva zile la un alt spital din Iaşi. Pentru că medicul de gardă nu a reacţionat prompt, superiorii săi au luat primele măsuri.

Bogdan Cojocaru, managerul Spitalului ''Dr. C. I. Parhon'' Iaşi: "Am stabilit întreruperea activităţii cu medicul Năstase până la finalizarea acestei analize ulterior să stabilim dacă dumnealui va mai face gărzi la noi sau nu."

"Pacientul trebuia internat într-adevăr într-un serviciu de cardiologie unde poate fi efectuată în situaţia în care este o embolie pulmonară masivă tromboliză," a spus şi Carmen Volovăţ, directorul medical al Spitalului ''Dr. C. I. Parhon'' Iaşi.

Rudele profesorului decedat au anunţat că vor face plângere pe numele doctorului care era de gardă la Colegiul Medicilor.

Simona Modreanu, soţia lui Tiberiu Brăilean: "Timp de 5-6 ore nu a făcut nimic, îmi pare foarte rău, dar chiar are o crimă pe conştiinţă. Săracul, a aşteptat încă aproape 6 ore să se întâmple ceva."

Concluziile Direcţiei de Sănătate Publică vor fi trimise şi Colegiului Medicilor, care va decide dacă doctorul care a gresit va răspunde disciplinar.

"El poate să fie nevinovat sau poate să aibă un anumit grad de vinovăţie şi în funcţie de acel grad poate să primească o sancţiune începând cu simpla mustrare ajungând până la amendă, cursuri profesionale, suspendarea pe 6 luni din Colegiu sau excluderea din Colegiu," a explicat Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România.

Conducerea Direcţiei de Sănătate Publică a decis ca în următoarea perioad toţi managerii şi directorii medicali ai spitalelor din Iaşi să reevalueze protocoalele şi procedurile interne, astfel încât să scadă timpul de diagnosticare şi transfer al bolnavilor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri