Protest pentru un franc mai ieftin. Zeci de ieşeni cu credite în franci au pichetat sediul BNR

Data publicării:
miting chf

20 de ieşeni care au credite în franci elveţieni au venit în faţa Băncii Naţionale a României cu bannere în care şi-au exprimat nemulţumirea faţă de scumpirea monedei. Oamenii povestesc că salariile le sunt insuficiente pentru a-şi achita ratele şi că au ajuns să se împrumute la rude pentru mâncare. Rata le-a crescut din 2008 până în prezent şi de trei ori.

"Efectiv pentru a putea să mănânc am nevoie de mai mult de jumătate din pensia mamei care are 81 de ani şi suferă de foarte multe afecţiuni. Mai am de plătit 2 ani de zile şi mă rog în fiecare seară lui Dumnezeu să-mi ajute să pot răzbate, să nu cedez psihic pentru că am un copil de crescut."

"Dacă în 2008 când am contractat creditul plăteam o rată de 900 de lei, la cursul de astăzi plătesc 2225 de lei, iar acum, câteva zile când francul eleveţian a atins vârful plăteam aproximativ 2400 de lei. Am ajuns să refuz copilului lucruri banale cum ar fi o jucărie, o acadea, o bomboană," a spus şi Ionel Alexa, organizator al protestui.

Manifestanţii spun că atunci când şi-au făcut credite au primit asigurări că rata nu va creşte:

"Mi-e ruşine să spun că sunt economist şi am luat o asemenea ţeapă, mi-au băgat francul pe gât, nu dolarul, francul şi mi-a fost prezentat repet ca fiind cea mai stabilă monedă."

"Mai avem 28 de ani de plătit, un copil de crescut, ne dorim să plătim ratele, să fim liniştiţi şi să ne vedem de treburile noastre."

Manifestanţii din Iaşi spun că vor picheta sediul Băncii Naţionale a României în fiecare seară de la ora 18:00, iar în weekend vor organiza un miting la care sunt aşteptate să participe persoane cu credite în franci elveţieni din toate judeţele Moldovei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri