Rampele, greu de găsit. Multe instituții din Iași nu asigură accesul persoanelor cu dizabilități

Data publicării:
SCAUN CU ROTILE TREPTE

Pentru Vasile Borcan, un tânăr de 39 de ani imobilizat în scaun cu rotile, situația este una absurdă. Are accesul liber la spectacole pentru că este o persoană cu dizabilități, dar nu poate intra în casa de Cultură a Studenților. Sunt zece trepte peste care ar trebui să treacă pentru a ajunge în clădire.

"Ca să te ia cineva pe sus cu tot cu scaun rulant, numai scaunul acesta electric cântărește cam în jur de 80-100 de kilograme numai el, cu baterii, cu tot ce are, plus eu. Vă dați seama ce ar însemna," spune tânărul. 

Conducerea Casei de Cultură a Studenților susține că există un proiect de amenajare a unui lift exterior. Ar fi nevoie de 200.000 de lei, iar bani ar fi. Problema este însă alta.

"De doi ani de zile avem cu antreprenorul general un proces lucrarea nefiind predată motiv pentru care nu putem face investiții și nu putem achiziționa un astfel de lift," a explicat Gabriel Harabagiu, directorul Casei de Cultură a Studenților Iași.

"E vorba de a respecta legea pentru că dacă faci un acces, o rampă, un elevator, acela rămâne bun făcut pentru totdeauna," spune Vasile Borcan. 

Cei care ar trebui să se asigure că legea este respectată nu iau însă nici un fel de măsuri.

Inspector Costel Grojdea, directorul Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială Iași: "N-au fost date amenzi pe motiv de rampe neconforme. - Niciodată? - Nu, nu s-au dat niciodată, din păcate. În anul 2014, din cele 16 instituții publice verificate, patru entități nu au rampă de acces. La trei există, dar sunt neconforme."

"E foarte abruptă şi chiar şi cu condiția mea fizică mai greu de urcat," spune Ciprian Vizitiu, un tânăr cu dizabilitate locomotorie despre rampa care ar trebui să facă legătura între una din clinicile medicale ale Spitalului Sfântul Spiridon şi policlinică.

"Poate fi folosită în caz de vrei să faci forță. Folosești rampa și dacă ai urcat o zi- două și dacă ai urcat-o de două ori nu îți mai trebuie vreo 2 săptămâni sală," a mai spus tânărul. 

Potrivit legii, toate instituţiile de interes public ar trebui să aibă rampe de acces cu o înclinaţie de cel mult 8%, iar amenzile prevăzute pentru lipsa acestora sunt de 5 mii de lei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri