Realitate sau promisiune electorală? Ministerul Sănătății resuscitează proiectul spitalelor regionale de urgență

Data publicării:
spital regional 0

Construirea unui Spital Regional de Urgenţă la Iaşi este o temă dezbătură de autoritățile locale și politicieni încă din 2006. S-a cheltuit până acum jumătate de milion de euro pe studii de fezabilitate inutile. Proiectul trebuie luat de la zero. ”Este bine că acum totuşi s-a acceptat să existe o finanţare europeană, urmează să dăm deoparte orgoliile şi să-l construim cum trebuie”, a susținut Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România. 

”Urmează ca în cursul lunii septembrie să stabilim o echipă mixtă de lucru de la Ministerul Sănătății împreună cu cei de la Primăria Municipiului Iaşi pentru a putea începe documentaţia necesară, pentru a obţine fondurile europene”, a declarat primarul Iașiului, Gheorghe Nichita.

Cele mai aprigi controverse s-au iscat cu privire la amplasament. Singurul aspect clar era acela că spitalul trebuie construit în afara orașului. Un teren de 12 hectare, aflat la o distanță de 10 kilometri de Iași, a fost trecut acum 4 ani din proprietatea unei comune in proprietatea ministerului sănătății, cu această destinație. Acum Primăria Iași s-a răzgândit. Vrea să construiască spitalul aproape de intrarea în oraș. ”Când a venit ministrul secretar de stat Raed Arafat chiar a rămas încântat de poziţia terenului şi a rămas stabilit atunci că va fi construit la Valea Ursului. Dacă alţii vehiculează alte idei e treaba lor, este loc de vorbă”, a susținut primarul comunei Miroslava, Dan Niță.

Deputalul Tudor Ciuhodaru susține că proiectul spitalului regional are doar miză electorală: ”Din păcate, proiectul spitalului regional de urgenţă a fost şi a rămas o fata Morgana bună de folosit în campanii electorale. Iar între campanii a fost folosit pentru studii de fezabilitate de sute de milioane de euro, plimbând spitalul regional de urgenţă de pe una sau pe alta din colinele Iaşiului.”

În timp ce autorităţile nu reuşesc să se pună de acord, oamenii așteaptă cu orele la camerele de gardă ale spitalelor. În prezent, rolul de spital regional este asigurat de Spitalul Sfântul Spiridon din Iaşi, aici fiind trataţi pacienţii cu politraume şi cei care reprezintă urgenţe majore.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri