România, fără bănci de ţesuturi. Banca de ţesuturi din Iaşi trebuia să funcţioneze în curtea Spitalului Sfântul Spiridon

Data publicării:
spitalul spiridon iarna

Banca de ţesuturi din Iaşi trebuia să funcţioneze în curtea Spitalului „Sfântul Spiridon”. Terenul a fost găsit, documentaţia întocmită, avizele obţinute, dar cu toate acestea proiectul de execuţie a lucrării nu a avansat deloc. Agenţia Naţională de Transplant care ar trebui să se ocupe de montarea modulelor a fost la Iaşi în urmă cu un an.

”Nu s-a mai întâmplat nimic de la acea vizită. O să solicit eu, o să întreb Agenţia Naţională de Transoplant care este stadiul acestor lucrări. Se dovedeşte şi s-a devedit ăncă o dată că e nevoei de această bancă de ţesuturi,” a spus Ioan Bârliba, managerul Spitalului ''Sfântul Spiridon'' Iaşi.

Contactaţi de Digi24, reprezentanţii Agenţiei de Transplant au refuzat orice explicaţie. Practic, lipsa unei bănci de țesuturi este o problemă naţională.

”Solicitarea noastră a primit numeroase promisiuni, ba chiar s-a mers acum vreo 3-4 ani în urmă până la promisiunea sigur primiţi banca de ţesuturi. Iată că suntem în 2015 şi n-a primit-o nici Bucureştiul, nici noi,” a explicat prof. univ. Teodor Stamate, şeful Clinicii de Chrirugie Plastică şi Reconstructivă Iaşi.

Banca ar trebui să stocheze grefe din piele, tesut osos, tendoane, organe pentru pacienţii care au nevoie urgentă de transplant.

"Banca de ţesuturi este un banc la momentul actual. Ca să ai bancă de ţesuturi trebuie să ai ce pune în bancă, deci trebuie să ai donatori de piele," a spus prof. Dragoş Pieptu, chrirug plastician.

Medicii de la Suceava au lansat un apel ca urmare a incendiului din Bucureşti ca oamenii să vină să doneze grefe din piele. Recoltarea de ţesut epitelial presupune riscuri minime. Pacientul este internat pentru 24 de ore, iar grefa este recoltată în cazul în care nu suferă de boli cronice şi nu urmează un tratament cu antibiotice. Un chirurg plastician se va ocupa de recoltare.

Tiberius Brădățan, director medical spitalul județean Suceava: "la noi, în serviciul de Chirurgie plastică, colegul nostru poate face prelevarea de piele pentru a se afectua ulterior un transplant la cei care au nevoie."

Nici aici nu există condiţii de stocare, iar grefele ar trebui trimise de îndată ce sunt prelevate, la Bucureşti, la spitalele unde sunt internate victimele incendiului. Proiectul băncii de ţesuturi de la Iaşi are o valoare de un milion de euro, bani de la Guvern.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri