Sandra Steingraber, activistă de mediu: Nu am venit în România ca să instig

Data publicării:
coperta conferinta pungesti

 

Expertul american Sandra Steingraber a invitat ajutorităţile din Vaslui la o discuţie pe tema efectelor fracturării hidraulice. Invitaţiile adresate Prefecturii, Consiliului Judeţean, Direcţiei de Sănătate Publică şi Gărzii de Mediu au fost neonorate. E greu să vii la o întâlnire unde sunt prezentate probe îngrijorătoare ale efectului fracturării şi atunci lucrurile sunt în ordine. În New York, am început cu 6 grupuri în 2012, iar după 2 ani am ajuns să fim peste 250 de grupuri care luptăm, a spus expertul.

Studiile realizate în Statele Unite le-au confirmat activiştilor de mediu că au motive de îngrijorare. Ei au făcut deja studii concrete asupra oamenilor, animalelor, mediului şi au aflat mult mai multe despre felul în care se contaminează apa, aerul, pământul şi am aflat că probleme nu sunt doar în jurul sondei, merg mult mai departe, a spus un participant la dezbatere.

Vizita expertului de mediu la Vaslui a fost marcată și de incidente. Imediat după întâlnirea care a avut-o la Pungeşti cu localnicii, a izbucnit un conflict între aceştia şi jandarmi. Sandra Steingraber nu crede că ea a provocat scandalul: Am venit cu dragoste în suflet, nu cu dorinţa de a instiga la ceva. Am venit ca un cetăţean american, unul care cunoaşte foarte bine problema şi am explicat şi jandarmilor despre ce este vorba şi e de înţeles frustrarea locuitorilor din Pungeşti când nu pot circula prin propria localitate.

La Pungești, forajul pentru gazele de şist a început în urmă cu o lună, iar compania Chevron mai deţine acorduri de mediu pentru explorare în alte trei comune din judeţul Vaslui.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri