Sângele, vulnerabil la penele de curent. Centrul de Transfuzii din Iași nu are generator electric

Data publicării:
PUNGI SANGE DONAT-1

Medicii spun că pentru conservarea sângelui este necesară o temperatură de sub 8 grade. În cazul unei pene de curent mai mari de 30 de minute, sângele recoltat trebuie aruncat.

Ultima întrerupere a curentului electric la Centrul de Transfuzii din Iaşi a avut loc în aceasta lună, dar, din fericire, a fost de scurtă durată. Aici vin să doneze sânge, în medie, între 30 și 50 de persoane, în condiţiile în care necesarul este de 80 de donatori.

Toate echipamentele de recoltare şi de păstrare a sângelui la Centrul de Transfuzii din Iaşi funcţionează pe bază de curent electric. Tocmai de aceea, este esențial un generator. Medicii spun că pentru conservarea sângelui este necesară o temperatură cuprinsă între 2 şi 6 grade şi că acesta poate fi ţinut cel mult 24 de ore la o temperatură de 10 grade.

Aparatul înregistrează în fiecare moment ce cantitate de sânge a fost recoltată. În cazul în care s-ar produce în acest moment o pană de curent, bineînţeles că hemomixerul s-ar opri şi recolta de sânge ar fi compromisă.

Ultima întrerupere a curentului electric s-a înregistrat chiar la începutul acestei luni. Din fericire, electricitatea a fost oprită doar 20 de minute, iar medicii au răsuflat uşuraţi pentru că sângele nu a fost alterat.

"Ar fi dramatică într-adevăr, cu un impact negativ asupra stocului de sânge, acea situaţie în care se pune problema unei lipse a energiei electrice pe o perioadă îndelungată de timp, ştiu eu, de ordinul orelor," a explicat Lavinia Scripcaru, directorul Centrului Regional de Transfuzii Iaşi.

Sângele recoltat la Centrul de Transfuzii deserveşte toate spitalele din Iaşi. Medicii spun că o singură zi fără rezervele de sânge ar paraliza activitatea şi ar duce la pierderea de vieţi omeneşti.

"Asta înseamnă ipotetic vorbind înseamnă operaţii amânate, înseamnă pacienţi care nu mai pot fi ajutaţi, pacienţi care se sting sub ochii tăi şi nu poţi să-i ajuţi cu nimic," a spus Gabriel Perianu, medic de urgenţă.

Conducerea Centrului de Tranfuzii spune că a înştiinţat Institutul Naţional de Hematologie despre această situaţie, dar că nu s-a găsit o rezolvare din lispă de fonduri. Cum cel mai ieftin generator costă 100 de mii de lei, s-a încercat ca soluție alternativă conectarea la generatorul Direcţiei de Sănătate Publică. Fără succes însă: "În momentul în care centrul de transfuzii finalizează reparaţiile generale pe partea electrică, desigur se poate realiza această conectare," a declarat Marius Voicescu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi."

Pe lângă lipsurile materiale cu care se confrunță, Centrul de Transfuzii din Iași trece și printr-o criză accentuată de donatori. În ultima perioada, pentru recoltare s-au prezentat si câte 30 de persoane pe zi,mai putin de jumatate din cat ar fi necesar.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri