Sărăcia le fură dreptul la educație. UNICEF: 30% dintre copiii din Moldova renunță la școală

Data publicării:
copil desen

Familia Vieru are 6 copii, mai sunt câteva zile până pe 15 septembrie, dar nimeni nu se gândește la noul an școlar, pentru că niciunul dintre copii nu este înscris la ore.

"Am încercat, dar nu am putut. Nu am posibilitate ca să dau în continuare la şcoală. Eu am făcut 10 clase, cu mare drag i-aş da la şcoală, dar nu am posibilitate," povesteşte Petronela Vieru, mama copiilor. 

Spre deosebire de alți copii din localitate, nu își fac planuri pentru prima zi de școală, nu se gândesc la faptul că au nevoie de cărți și caiete.

Specialiştii spun că abandonul şcolar are repercursiuni majore în viaţa celor care nu merg la studii şi că cel mai probabil de suferit vor avea şi copiii lor. "Şcoala, câte păcate are ea, fiindcă nu e perfectă cum nimic nu e perfect, este totuşi singura şansă. Şi pe termen lung, toată lumea regretă că nu a făcut şcoală, dacă părintele nu a conştietizat la timp ceea ce s-a întâmplat va transmite acelaşi model şi copilului său sau copiilor şi nepoţilor şi aşa mai departe," a explicat Mihaela Ghircoiaş, psiholog pediatru. 

Sandie Blanchet, reprezentant UNICEF România: "Studiile din alte ţări arată că sancţiunile nu sunt o soluţie. Când copiii nu se mai duc la şcoală se întâmplă acest lucru din cauză că trăiesc într-o sărăcie extremă. Am întâlnit destule familii care nu au bani să cumpere haine copiilor. Sancţionând aceste familii nu le ajuţi."

În România, învăţământul obligatoriu este de 10 clase. Însă, unul din cinci copii abandonează şcoala în anii de liceu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri