Satul românesc, descris prin fotografiile lui Sorin Onișor

Data publicării:
expo foto

Rezultatul a sute de ore de fotografiat și de colindat prin țară poate fi văzut acum la Iași. Numeroși tineri pasionați de arta fotografiei au participat la workshop-urile pe care le-a organizat fotograful Sorin Onișor. El este fotograf de aproape două decenii, iar pasiunea sa este să imortalizeze satul românesc.

Sorin Onișor, organizatorul expoziției „Marea Hoinăreală": ”Hoinărim prin țară în cele mai frumoase zone. Am și aranjat fotografiile pe sineze în funcție de zonele mari, istorice, ale țării noastre. Este bine reprezentată Delta Dunării, această perlă a României, Maramureșul, Bucovina, sudul Transilvaniei, acea zonă cu bisericile săsești fortificate.”

Toate fotografiile sunt expuse apoi prin țară. Sorin Onișor caută, însă, și noi valori. Cel mai tânăr dintre hoinari are doar 9 ani. Elias Aneculăesi a început să facă fotografii de la vârsta de 7 ani, iar acum și-a prezentat imaginile pentru a doua oară într-o mare expoziție.

”Pentru mine, fotografia înseamnă un fel de artă, o artă făcută nu prin pictură, ci prin aparat. Particip nu numai ca să văd, ci ca să experimentez, să văd cum este, să fotografiez, să arăt și la alți oameni care nu au fost acolo,” a spus Elias Aneculăesi, fotograf.

Fotografiile nu sunt doar imagini din lumea satului. Pasionații își propun să surprindă și să spună o poveste prin fiecare fotografie în parte.

”Aveți în spate cei mai frumoși pixeli despre România. Este România altfel, este România hoinarilor lui Sorin Onișor. Este un basm contemporan, este a patra ediție a marii hoinăreli. Este o expoziție care și-a propus să fie un manifest pentru conservarea perisajului, tradițiilor, riturilor, pentru a păstra ospitalitatea și frumusețile României,” crede Gabriela Doboș, fotograf.

Pasionați sau nu, ieșenii s-au perindat prin zona expozițională și au apreciat fotografiile:

”Fotografiile sunt foarte frumoase și reușesc să surprindă într-un mod foarte expresiv toate zonele din România unde au avut norocul să ajungă.”

”Foarte interesant. Chiar admiram talentul celor care le-au produs. Întâmplător am ajuns aici. Am văzut mai multe. Instantaneele. Mă uitam chiar pelicanul ăsta care înghite peșetele, erau niște copii care se amuzau și fericiți. Foarte multe, foarte frumos.”

Lumea satului românesc surprinsă în imagini poate fi văzută până pe 3 ianuarie 2015. „Marea Hoinăreală" se află la a patra ediție, însă la Iași a ajuns pentru prima dată.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri