Școlile din Iași au fost date în judecată. Sindicaliștii cer salarii mai mari pentru personalul nedidactic

Data publicării:
FEMEIE DE SERVICIU CLASA GOALA-1

Maria Ciureanu are 62 de ani și este singura spălătoreasă de la Grădinița Sfânta Parascheva din Iași. Este cea mai veche angajată a unității de învățământ. Iar pentru asta primește 650 de lei pe lună.

„- Câte angajate ar trebui să fie în spălătoria de aici? - Eu știu că a fost o schemă de cinci persoane șI tot s-a ieșit la pensie, s-a ieșit la pensie și nu s-a mai angajat și am rămas doar eu singură.”

Deși muncește cât cinci la un loc femeia nu primește niciun ban în plus. Nici vechimea nu contează. La această grădiniță lucrează 15 îngrijitoare, bucătărese sau femei de serviciu și toate primesc, în medie pe lună, 650 de lei pentru că statul a hotârat ca sporul de vechime să fie introdus în salariu.

„Normele sunt duble dar nu mai zic duble, măcar să se rezolve într-un fel ori cu orele suplimentare ori cu plata dumnealor în funcție de munca pe care o presteză,” a explicat Cornelia Ursu, educator la Grădinița Sf. Parascheva Iași.

La o altă unitatea de învățământ, aceeași poveste. 

Doamnele din imagine lucrează de 16 ani ca femei de serviciu la Liceul Alexandru Ioan Cuza. La final de lună primesc doar 632 de lei. 7 angajate fac lună spațiile care se întind pe 7000 de metri pătrați.

„Prea puține suntem, orele suplimentare nu se dau de vreo câțiva ani. Este foarte greu. Ne descurcăm cât putem. Orele de program stăm aici la serviciu. După orele de program eu merg și în altă parte. Merg la cineva la curățenie în casă, calc, spăl, mătur, șterg geamuri,” spune nastasia Motovei, femeie de serviciu. 

„Să fie un salar minim măcar de zece milioane ca să mai rămână ceva din zece milioane să trăim decent,” își dorește Violeta Strătulă, femeie de serviciu.

Sindicaliștii au dat în judecată unitățile de învățământ și cer ca personalul auxiliar să fie plătit retroactiv pentru munca prestată în plus.

„Încercăm să recumperăm din plata pe ultimii trei ani diferențele de bani pe care aceștia le au de încasat în opinia noastră și rezultând din volumul de muncă pe care aceștia îl prestează în fiecare unitate,” a declarat Laviniu Lăcustă, liderul Uniunii Sindicatelor Libere din Învățământul Preuniversitar.  

În același timp, sindicaliștii au depus memorii la Miniterul Educației prin care cer schimbarea legii și scoaterea sporului de vechime din salariu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri