Sari la conținut
News Alert

Scumpiri înainte de Paște: Prețul zarzavaturilor s-a dublat, iar brânzeturile costa cu 50% mai mult

Dacă în urmă cu o săptămână, în Piaţa Alexandru cel Bun din Iași, cumpărătorii plăteau 17 lei pe un kilogram de caș, astăzi, același produs costă 20 de lei.

Discuție reporter - comerciant: „ - Cu cât au crescut preţurile faţă de săptămâna trecută? - Cu vreo 20 la sută, cam aşa. - Care ar fi motivul? -  Motivul este că la sărbători toată lumea ridică preţurile.”

„Mi-ar plăcea să fie un pic mai ieftin să mănânce toată lumea. Preţurile le impune piaţa? Le punem noi între noi. Eu când vin dimineaţă în piaţă mă uit cât e în stânga, în dreapta şi pun şi eu,” explică un alt comerciant.

Cumpărătorii spun că au sperat să găsească marfă ieftină, însă, acum, prețurile sunt mai mari cu 2-3 lei la kilogram: 

Prețurile de pe 9 aprilie:
caş - 17 lei kilogramul
telemea - 15 lei kilogramul
smântână - 10 lei kilogramul
caşcaval - 20 lei kilogramul

Prețurile de pe 18 aprilie:
caş - 20 lei kilogramul
telemea - 18 lei kilogramul
smântână - 13 lei kilogramul
caşcaval - 22 lei kilogramul

„În străinătate, la sărbători, scade preţul, să aibă toată lumea. Acuma, ce, la 180 e umplută cu lingouri de aur?! Scumpe. Preţurile sunt enorme,” spune un cumpărător nemulțumit. 

Nu doar brânzeturile s-au scumpit. Preţurile zarzavaturilor s-au dublat faţă de săptămâna trecută.

„Verdeaţa la un leu, la 5 lei mai facem o reducere. - Au crescut faţă de zilele trecute? Poate la unele produse da,” spune un comerciant. 

„Ceapa este 4 lei kilogramul, un leu ridichea, un leu leuşteanul,” își prezintă marfa un alt comerciant. 

Singurul preț neschimbat de vânzători este cel la carnea de miel: 25 de lei kilogramul.