Seară de gală la Opera Naţională Iaşi. 20 de premii au fost acordate celor mai buni artişti

Data publicării:
GALA OPEREI DIN IASI

Regia întregului eveniment a fost semntă de Beatrice Rancea managerul Operei din Iași. 

”Scriem astăzi o nouă pagină în istoria culturii naţionale pentru că unul din domeniile foarte importante sau una din ramurile foarte importante ale culturii, care este teatrul liric. Iată că Teatrul de la Chişinău reintră într-un circuit al operelor naţionale române,” a spus Monica Babuc, ministrul culturii, Republicii Moldova

Marele Premiu al Galei a fost oferit sopranei Elena Moșuc, care a urcat, după două decenii, pe aceeași scenă pe care a debutat în spectacolul „Regina Nopții". Soprana Elena Moșuc l-a chemat alături și pe invitatul de onoare al evenimentului, baritonul Leo Nucci.

Reprezentanţii galei au acordat şi un premiu "in memoriam". Anul acesta, distincţia a fost oferită baritonului Dan Iordăchescu, originar din Iaşi. Premiul a fost înmânat fiicei sale, Irina, de către actorul Florin Piersic.

„Mă bucur de această seară pentru că nu primesc numai cei care au făcut cinste Operei Române în general, ci şi celor care au făcut, dar nu mai sunt. Eu sunt aici pentru unul din cei mai buni prieteni ai mei care a fost şi rămâne baritonul Dan Iordăchescu,” a spus actorul Florin Piersic.

Anul acesta, în cadrul competiției au fost înscrise spectacole realizate de Opera Naţională Română Cluj-Napoca, Opera Maghiară Cluj-Napoca, Teatrul Național de Operă și Balet "Oleg Danovski" Constanța și Opera Naţională Română Iaşi. Premiu pentru cel mai bun solist și cea mai bună solistă au mers către Opera din Cluj.

Florin Stepan, directorul Operei din Cluj: „este un stimul pentru noi, artiştii ca să luptăm, să fie cât mai bine, să ai rezultate pe scenă cât mai frumoase ca să primeşti un premiu. Este o onoare să fii nominalizat.”

Momentele artistice ale serii s-au desfășurat sub bagheta maestrului Traian Ichim, care a primit și distincția pentru cel mai bun dirijor al anului. Evenimentul i-a avut, printre protagoniști, pe soliștii, orchestra, corul și baletul Operei Naționale Române Iași.

Organizată pentru prima oară în România în anul 2013, Gala Premiilor Operelor Naționale este o inițiativă ce aparține Operei Naționale Iași și este organizată în parteneriat cu Primăria Municipiului Iași și Ministerul Culturii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri