Situaţie absurdă în Iaşi. Birocrația îi lasă în întuneric pe proprietarii unor case construite în oraş

Data publicării:
CASE FARA CURENT

În anul 2013, Florin Pleşca, un tânăr investitor ieşean a obţinut autorizaţie de construcţie pentru patru vile în zona Moara de Vânt. Tot atunci a început şi demersurile pentru a racorda clădirile la curent electric. Abia după un an a primit răspuns de la furnizorul de curent că lucrarea se poate face, însă costurile trebuie suportate de Primărie. Răspunsul oferit de instituţie: 

"Vă informăm că Primăria municipiului Iaşi nu are prevăzut în bugetul pentru anul 2014 fondurile necesare finanţării lucrărilor de extindere a reţelelor alimentare cu energie electrică." 

În situaţia lui, numai pe aceeaşi stradă, mai sunt 23 de persoane care au făcut cerere pentru extinderea reţelei de alimentare. Numărul total al solicitărilor din zonă este mult mai mare.

"Nu ştim ce facem pentru că nu avem ieşire. Adrese se fac. Suntem mai mulţi în acest caz şi domnii din acea zonă care se extinde. Vedeţi că şi acolo se extinde, se va extinde şi zona aceasta, nu avem în momentul de faţă o soluţie," a explicat un alt dezvoltator de pe aceeaşi stradă.

Reprezentanţii Primăriei recunosc că există o problemă, dar spun că vina este în întregime a furnizorului de curent. "Distribuitorul este obligat să facă modernizări şi extinderi. Sunt mai multe propuneri. Nu Moara de Vânt este o problemă în momentul de faţă, dimpotrivă. Sunt zone mult mai intens locuite. Acolo trebuie să intervină E.ON-ul cât se poate de repede," a declarat Mihai Chirica, viceprimarul municipiului Iaşi.

Legea energiei nr. 123/2013 arată însă că: „Operatorul de distribuție este obligat să asigure dezvoltarea și finanțarea rețelei de distribuție pentru electrificarea localităților. Acesta poate propune realizarea obiectivelor respective prin coparticiparea solicitantului la finanțare cu fonduri din bugetele locale."

Astfel că, deşi oamenii sunt dispuşi să plătească din buget propriu pentru extinderea reţelei, legea le interzice acest lucru. Între timp, investiţia oamenilor este blocată. "Fără curent nu mai pot să fac nimic. Casele se degradează, nu mai pot investi," a explicat Florin Pleşca.

Până când autorităţile locale vor găsi o soluţie, investitorii, dar şi familiile care şi-au ridicat case în zonă nu pot decât să aştepte.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri