Soluții pentru stoparea migrației medicilor. Studenții de la UMF Iași, incluși într-un proiect european

Data publicării:
MEDICI REZIDENTI

Profesorii de la Medicină Dentară pun un accent deosebit pe stagiile de practică ale studenţilor. Sunt convinşi că tehnicile moderne finantate cu bani europeni le vor uşura procesul de învăţare şi mai apoi de angajare.

„Medicina dentară vizează manopere practice pe care studentul le realizează de pe timpul facultăţii. Asta înseamnă o bună aprofundare a acestor manopere întâi prin simulări care deja se creează de trei ani în facultate prin echipamentele anterioare. Înseamnă o antrenare permanentă pe tărâmul acestui proiect vizând chiar mult mai multe tehnici, teach-teaching, deci de simulare, de învăţare pe timpul formării sale,” a explicat Norina Forna, decanul Facultăţii de Medicină Dentară Iaşi. 

Reprezentanţii Universităţii de Medicină şi Farmacie spun că de câştigat vor avea şi bolnavii. În cadrul acestui proiect se vor organiza seminarii, întruniri şi dezbateri care pun accentul pe relaţia medic-pacient.

„Pe de o parte pregătim viitori specialişti bine pregătiţi care oricând pot să rezolve problemele de sănătate ale populaţiei. În al doilea rând punem la dispoziţia populaţiei aparatură de secolul XXI, ba chiar aş putea spune că unele sunt SF pentru că sunt unele lucruri care pentru prima oară pătrund în Europa,” a explicat  Vasile Astărăstoae, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie Iaşi. 

Studenţii recunosc că dotările de ultimă generaţie ar cântări greu atunci când trebuie să aleagă dacă rămân sau pleacă din ţară. 

„Studenţii au posibilitatea de a învăţa mult mai uşor, cu aplicaţii practice, totul este simplificat, de la teorie se trece mult mai uşor la practică,” a explicat Alexandra Mârţu, studentă. 

„Este important să le arătăm că există motive reale pentru a rămâne în România după terminarea facultăţii şi motive care le pot, îi pot ajuta să dezvolte o carieră profesională satisfăcătoare chiar şi la noi în ţară,” a spus Dorin Gheorghe, student. 

Proiectul se va desfăşura pe o perioadă de 20 de luni, până în noiembrie 2015.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri