Sorbona Moldovei, o ruină. Seminarul Veniamin Costachi se degradează din lipsa banilor de reparaţii

Data publicării:
SEMINAR IASI

"Arată jalnic! Deja prin acoperiș se vede cerul. Cine știe dacă mai există vreo soluție pentru această rămășiță din vechiul seminar de la Socola, în care s-a scris o pagină în istoria culturală a Moldovei," a spus istoricul Sorin Iftimie. 

Şcoala în care Ion Creangă a învăţat trei ani pentru a deveni preot a ajuns o ruină. Clădirea a fost închisă în urmă cu 16 ani şi de atunci se degradează intr-una, fără ca cineva să o bage în seamă. O parte din acoperiş s-a prăbuşit, geamurile sunt sparte, pereţii riscă oricând să se dărâme, iar în sălile unde odinioară se ţineau cursuri sunt mormane de moloz.

"Nu mai are multe zile dacă nu se intervine totuşi. Este ceasul al 13-lea în care s-ar mai putea face ceva," a mai istoricul.

Şi la exterior clădirea arată jalnic. Unii pereţi stau în picioare doar pentru că au fost puşi stâlpi de susţinere, iar în jurul fostului seminar supranumit Sorbona Moldovei sunt împrăştiate gunoaie.

"Este umilitor și pentru Biserică și pentru românism, în general, pentru epoca lui Creangă care a învățat acolo, este jignitor și la adresa Ministerului Culturii, pentru că nu iau o inițiativă în sensul acesta. Se invocă mereu problema banilor, dar se găsesc bani pentru multe altele care sunt față de aceasta derizorii," a spus preotul Iustin Neagu.

Şi conducerea unităţii medicale în curtea căreia se află clădirea fostului seminar susţine că a căutat spirjin atât la Ministerul Sănătăţii, cât şi la Ministerul Culturii, dar nu a primit niciun leu pentru refacerea clădirii. Este nevoie de jumătate de milion de euro pentru consolidarea ei.

Lucian Burlea, managerul Institului Regional de Psihiatrie Socola din Iaşi: "Este una din priorităţi, aşa cum am mai spus, dar mai avem probleme de investiţii şi reperaţii capitale cu un pavilion în septembrie avem un nou statut de institut, şi finanţarea va fi mai bună şi atunci sperăm că pe lângă reabilitarea pavilionului trei femei să reuşim să reabilităm şi această clădire."

Există însă şi o explicaţie pentru ceea ce pare dezinteres din partea autorităţilor de a se implica în conservarea clădirilor-simbol.

"Ministerul Culturii şi-a luat acum 20 de ani angajamente foarte mari pentru toate monumentele din ţară. Din păcate bugetul ţării a scăzut foarte mult, dar a scăzut foarte, foarte mult bugetul Ministerului Culturii," a explicat Virgil Băbîi, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural Naţional Iaşi.

Judeţul Iaşi are înscrise în Lista Monumentelor Istorice 1.640 de obiective. 40 dintre ele sunt însă în paragină şi au nevoie de reabilitare urgentă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri