SUCEAVA. La şcoală prin ger. 19 microbuze şcolare promise de autorităţi nu au ajuns la elevi

Data publicării:
COPII PE JOS LA SCOALA

În zeci de comune din Suceava, autorităţile au primit promisiunea că vor primi maşini de transport pentru elevi. În unele cazuri, este vorba despre comune unde există un singur microbuz la sute de elevi, dar sunt și comune în care copiii nu au cu ce să ajungă la şcoală. Este și cazul localității Adâncata, unde 40 de elevi de gimnaziu au de străbătut zilnic câte 5 kilometri până la şcoală.

Gheorghe Alucăi, viceprimarul comunei Adâncata: ”În momentul de față, copiii, majoritatea merg pe jos, mai vin părinții care au mașină, mai cu ocazie dar majoritatea merg pe jos , altă situație nu e.”

Lipsa unuia dintre microbuzelele școlare promise se simte și la Vulturești unde peste 100 de elevi au la dispoziţie un microbuz școlar vechi de 9 ani care stă mai tot timpul în service.

”Din cauza drumurilor se defectează foarte des și mereu avem probleme cu transportul copiilor, vă dați seama. Prima dată transport grădinița și 1-4 și după orele 2 cei mai mari, V-VIII. Se face 100 și ceva de kilometri la zi,” a explicat Mircea Ciubotaru, șoferul microbuzului școlar.

În zilele în care microbuzul școlar nu circulă, elevii fie merg pe jos, fie stau acasă:

”Eu am o fată care-i la grupa pregătitoare și băiatul în clasa a VIII-a și așa merg, uitați, așa ne chinuim pe noroi, încă acum e bine că-i înghețat, da-i noroi, e greu.”

”Ce fac copiii când nu merge microbuzul? - Stau acasă. - Nu-i trimiteți la școală? -Copil în clasa I, grupa zero, merge la Pleșești 5-6 kilometri?”

Primarul din Vulturești şi-a pierdut speranţa în promisiunile primite de la autorităţile centrale.

Mihai Grădinariu, primarul comunei Vulturești: ”Dinainte de campania electorală eram pe listă, de un an de zile era lista la ISJ. Domnul Dragnea mi-a promis și domnul Donțu, și Cătălin Nechifor. Probabil din motive ale constructorului, n-au fost livrate la timp, dar eu nu mai cred în minciunile astea .”

Între timp, Ministerul Educației a resolicitat actualizarea necesarului de mașini din judeţ.

”La nivelul IȘJ s-a realizat un necesar de autobuze de 28+2 locuri pentru transportul elevilor Necesarul rezultat prin colectarea cererilor din unitățile de învățământ a fost de 25 de autobuze,” a explicat Mariana Drumea, purtătorul de cuvânt al ISJ Suceava.

În anul 2014, în perioada campaniei electorale, în școlile din județul Suceava au ajuns 18 microbuze de transport elevi cu titul de primă tranşă, însă, după primirea acestora nu a mai sosit nicio altă maşină de transport.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri