Sari la conținut

SUCEAVA. Profesorii sunt nemulțumiți de noua grilă de salarizare

Prin Ordonanța de Urgență a Guvernului, dascălii debutanți ar urma să aibă salarii de 1.253 de lei, adică mai mari decât profesorii cu definitivat și vechime de peste de șase ani care vor câștiga doar 1.160 de lei, dar și față de profesorii cu gradul doi și vechime de 10 ani ale căror lefuri vor fi de 1.217 lei.

”Este o aberație ca cel care intră acum în învățământ să aibe salariul mai mare decât cel care are între 6 și 10 ani vechime în învățământ și are gradul didactic doi. Are două examene în plus și vechime de 10 ani în învățământ,” a declarat Traian Pădureț, liderul Uniunii Judeţene Sindicale Pro Educaţia Suceava.

Potrivit ordonanței, debutanții sunt singurii angajați din învățământ ale căror salarii vor crește anul viitor.

Dacă pentru cei tineri creșterea salarială este binevenită, profesorii cu vechime consideră că nu este normal ca salariile lor sa fie înghețate. „Trebuie mărite toate salariile angajaților din sistemul de învățământ. Este vorba de multă muncă, de examene, în condițiile în care, în ultimii ani a fost ridicată ștacheta în privința admiterii și la definitivat a notei de admitere și la gradul II,” a spus unul dintre profesori. 

Potrivit proiectului ordonanței de urgență, în 2014, salariile bugetarilor rămân îngheţate la nivelul lunii decembrie 2013, iar indicele de referinţă, adică suma de bază la care se adaugă sporurile sau alte venituri, va rămâne tot 600 de lei.